Местното правителство в германската провинция Бавария обяви проектозакон, който ще забранява на мюсюлманките да носят бурка или никаб на някои обществени места, съобщават DPA и The Local.

"Покриването на лицето ще бъде забранено на места с обществени услуги, в училищата, детските градини, на места, свързани с общата сигурност и по време на гласуване", обяви баварското правителство.

Когато мюсюлманките покриват лицата си, те "нарушават местната култура на комуникация", заяви вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман.

Комуникацията не се извършва само чрез речта, а също чрез визуалния контакт, лицевото изражение и жестовете. Това е базата при общуването ни, основата на нашето общество и на нашия свободен демократичен ред, добави Херман.

След две терористични атаки в Бавария в рамките на седмица през юли 2016 г. министърът описа бурката като "чуждо тяло на нашета земя".

При първата атака бежанец атакува пътници във влак, ранявайки петима души. Шест дни по-късно сириец детонира самоделна бомба. При атаката пострадаха около 10 души.

През ноември миналата година Бавария призова за национална забрана за носене на бурка на обществено място.

Административен съд в Бавария реши през април 2014 г. да се забрани на учители да носят бурки в училищата. Но две години по-рано в доклад на правителството беше отбелязано, че обща забрана за носене на бурка на публично място би била противоконституционна.