Двете сдружение на заведенията остро се противопоставят на анонсираната преди няколко дни идея на кмета на София Йорданка Фандъкова първоначално да бъдат отворени детските градини, а забраната за работа да се удължи за заведенията и ресторантите.

"Подобно нещо цели поредното разделение на бранша, не е коментирано с наши представители, противоречи на изказаната от нас максима, касаеща затварянето - "Всичко или Нищо", заявяват в позиция от Съюза на заведенията в България и отсичат:

"Отказваме да приемем ново удължаване. Ако то е продиктувано от сегашната здравно-противоепидемична обстановка в страната, то или трябва да има нови строги мерки, или отпадане на последната заповед на министъра."

10 дневният "локдаун" изтича, а заведенията се подготвят да заработят отново, а както вече стана ясно, това е сложен и най-вече скъп процес, посочват от сдружението и заявяват, че отново се страхуват, че последната заповед на министъра ще се окаже отново предпоследна. "На такива предпоследни заповеди се нагледахме и изпитахме пряко на наш гръб. Очакванията ни са свързани с едно-единствено нещо, а именно, от първи април да заработят всички заведения."

Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

Алибегов предупреди, че ще бъдем в ситуация да спасяваме летния, а и следващия зимен сезон

От Съюза напомнят и че след влизане в сила на последните забрани, много заведения са отказали да затворят, направиха го публично, без да се крият и без страх. Такива обекти ще станат още повече след 01.04. и те ще имат своето, не само лично право да го направят, но и правото, продиктувано от идеята за оцеляване.

Освен това заведенията заявяват, че от първи април вече няма компенсации за бизнеса при удължаване на забраните! Това означава, че всички разходи, които съществуват, без значение дали работим или не, ще трябва да бъдат поети от бизнеса.

"Може да забранява тоя, който има пари. Който няма пари, какво ще забранява?"