Изместват спешното отделение на УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив в корпус В, съобщиха от болницата.

Спешно-приемно отделение на болницата продължава 24-часов режим на прием и прегледи на пациенти, увериха от лечебното заведение.

Здравните власти в Пловдив са затворили спешното отделение на частната болница, в която е работил един от двамата заразени с коронавирус в града, съобщи по-рано Нова.

Предстои дезинфекция на отделението.

В момента се изследват и колегите на 52-годишния лекар с коронавирус. След като се почувствал зле, той се е изолирал за шест дни и не е имал контакт с пациенти.

Два са случаите на коронавирус в Пловдив. В инфекциозна клиника в града се лекува и 39-годишнен пациент с COVID-19. Той е в добро общо състояние. Положителна проба е дал, след като се е върнал от Англия.

В същото време БЧК-Пловдив започна набирането на доброволци за мобилните социални екипи, които да доставят храни и лекарства на самотните възрастни пенсионери.Медицинският университет в града обяви, че студентите от 6 курс ще бъдат помощници на лекарите в битката със заразата.

Припомняме, на 8 март бяха регистрирани първите два случая на коронавирус у нас - в Плевен и Габрово, а към днешна дата случаите са 112, от които трима пациенти починаха.

На 13 март по предложение на Министерски съвет Народното събрание гласува въвеждане на извънредно положение за срок от един месец - до 13 април. Моментално бяха въведени редица ограничителни мерки в обществото, включително и препоръка за строга социална изолация.

На 11 март заради разрастването на епидемията в цяла Европа, а и в световен мащаб, на ниво Европейски съюз също бяха въведени мерки, включително и решение за затварянето на границите на общността.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 2 нови, 107 установени, трета жертва

20 март- 5 нови, 112 установени случая