От инспекцията по труда напомнят, че от началото на юни започва масирана кампания към работодателите, наемащи хора за сезонна работа.
Инспектори от цялата страна ще следят дали се спазват изискванията на закона. Кампанията е насочена към защита правата на сезонните работници, съобщи БНР.

Инспекцията по труда е мястото, където всеки, който смята, че има нарушения на трудовите му права, може да сигнализира за това. Наталия Кирова - главен юрист-консулт в Главна инспекция по труда беше категорична, че сигналът, постъпил при тях, остава тайна за работодателя и така работникът няма да пострада за това, че е потърсил правата си.

Това обаче не трябва да става на горещия телефон, а в писмо от работника до инспекцията, лично подписано от него и във времето докато е все още на това работно място.

Последните данни на инспекцията сочат, че в строителството и туризма се правят най-големите нарушения на трудовото право. Тази година е започнала специална програма.

„Обикновено се наблюдава една тенденция за незаконосъобразно наемане за работа на сезонни работници в сферата на туризма и определено се оформя като проблем. Тези правоотношения са много кратки - до 2-3 месеца - колкото трае един туристически сезон. В този случай хората чакат все до последния момент да им бъде платено и да си уредят нещата, защото все пак е за кратко", обясни Кирова.

"Едва след това ни сезират - когато свърши туристическият сезон. В този случай до скоро имаше едно неравностойно третиране между тези два вида работници", коментира Наталия Кирова.

В края на годината ще са готови и обобщените данни за това дали кампанията е постигнала добри резултати, съобщиха още от Инспекцията по труда.