ЕК предлага промяна на сега действащата директива за Данъка върху добавената стойност.

Промяната ще даде възможност на страните членки да намалят ставките за редица услуги, занаятчийски и помощни дейности.

Предложението предвижда страните членки да могат да намалят ДДС-то за строителни и ремонтни дейности и поддръжка на сгради, ремонт на битова техника, поправки на облекла и обувки, както и върху фризьорски, козметични и ресторантьорски услуги като за последните алкохолът остава извън обсега на представеното днес предложение.

То включва и някои групи стоки като бебешките памперси, всички помощни средства за инвалиди и книгите, като ЕК би искала в тази категория да попадат не само печатните, но и електронните.

Милен Велчев:
Моментът за намаляване на ДДС не е подходящ. Това е икономически пожар
                     Още...

Еврокомисарят по данъчната политика Ласло Ковач разчита, че подобна възможност за гъвкаво определяне на размера на ДДС в отделните държави членки ще стимулира малкия и среден бизнес и ще доведе до по-голям икономически ръст.

Той подчерта, че ако бъдат приети от министрите на финансите, тези предложения няма да наложат нов, задължителен регламент за размера на ДДС.

Той ще остане в правомощията на отделните правителства, които ще решават сами дали да приложат гъвкавата схема над задължителния за ЕС минимум от 5% върху различните стоки и услуги.