Юли месец е и вече категорично дойде сезонът на една от най-чаканите родни стоки - слънчевата зелена пиперка. Пълнени чушки, бюрек или пък просто печени - всички ги обичаме, но малцина си дават сметка колко полезна всъщност е зелената пиперка. А чушките са буквално пълни с полезни вещества - те съдържат белтъчини, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ликопен, триптофан, цинк - впечатляваща комбинация, която не може да се срещне почти никъде другаде. В чушката може да се открият провитамин А, витамин Е, В1, В2, В6 - които са изключително важни за добрата кондиция на организма. Този зеленчук се отличава и с високо съдържание на цинк, който е два пъти повече, отколкото в краставиците, доматите, марулята и тиквата. С две думи - не ги подминавайте на щанда - чушките са полезни.

В равнината между Марица и Родопите

А какво бихте казали, ако имате десетки декари от тях? Един такъв човек, който е посветил живота си на отглеждането на зелените пиперки, е Георги Траков. Шепа чушки, щипка сол и много любов - това е любимата му рецепта за лятна салата. Георги е един от производителите, които отглеждат прекрасните български зеленчуци, част от проекта "Градините на BILLA". Към днешна дата той признава, че любовта към земеделието е наследил от дядо си, който му дал първите уроци в живота.

Зеленчуковото поле на Георги се намира в село Милево, обл. Пловдив, в обширната древна тракийска равнина между Марица и Родопите - регион, известен с традициите си в земеделието още от царско време. Именно тук, в община Садово се намира и първото агро училище у нас, днес превърнало се в носител на най-ценните похвати и правила в оглеждането на различни култури в България.

Да живееш на полето

"Може да ви се стори странно, но повечето от хората в моя екип са завършили точно това агро училище - за нас отглеждането на пиперки не е хоби, а професия, към която се отнасяме с респект и разбиране", казва Георги. Той признава, че целият му живот минава на полето, където се срещаме да поговорим за нейно величество "зелената пиперка".

Ако го питате има ли някаква специална тайна при отглеждането на този зарзават, Георги е категоричен - "Не става за един ден - на полето садим, после поливаме и обгрижваме пипера, а накрая го берем. Даже складът ни е тук - всичко се случва в равнината - целият ни живот лятото е на полето. От него пиперките поемат директно към щандовете на BILLA. Реално пристигат буквално от градината", признава той.

Професионализъм и малко късмет

Ако говорим за рецепта, Георги, който е икономист по професия, смята, че в неговата работа е важно да знаеш правилата за отглеждане на чушки, но е важно и да имаш малко късмет. Падне ли град или настъпят ли катаклизми с времето - "Край - трудът ти отива на вятъра", споделя той. За да има винаги пресни чушки за щанда на BILLA, Георги казва, че е засадил няколко градини по различно време - "Така винаги имам отлични чушки, които са пресни и свежи."

Какво е лятото без пълнени чушки?

Ако го питате, хапва ли редовно зелени пиперки - той веднага ще ви отговори, че не просто ги произвежда, но и наистина много ги обича. Семейна рецепта за приготвяне на чушките няма, затова пък се усмихва - "Е, какво е лятото без пълнени чушки с млечен сос".

И още един съвет от Георги: "Сега, в началото на сезона, когато пиперките са най-крехки, нямат нужда от никакви добавки - просто ги изпържете, посолете ги и хапвайте с апетит."