Земеделските производители сами ще решат как да бъдат подпомогнати за загубите, претърпени заради пандемията. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева, съобщи БНР.

Те ще могат да избират дали субсидията им да бъде на база площи, които обработват или на база дохода, който са декларирали.

Дали да получат 65 лв. на декар или 65 лв. на 1000 лв. обявен в данъчната декларация доход. Изборът обаче няма да е индивидуален, а на браншовите организации, уточни Танева.

Нямало увеличаване на цената на плодовете и зеленчуците заради пробите за пестициди

Нямало увеличаване на цената на плодовете и зеленчуците заради пробите за пестициди

За това уверяват от БАБХ

България ще разпредели 100 млн. лева, за да компенсира загубите на земеделците.

Танева обясни, че останалите производители ще бъдат подпомагани по различен начин.

Производителите на плодове ще получат 50 лв. на декар; на рози 90 лв. на декар; на грозде 30 лв. и на оранжерийни зеленчуци 540 лв. на декар. Подпомагането на животновъдите: 53 лв. на глава животно за говеда; 63 лв. за биволи; 10 лв. за овце и кози; 1 лв. за свине. Птицевъдите ще получат по 8 ст. за кокошка 5 лв. пък е компенсацията за пчелно семейство.

Търговци и производители на зеленчуци на бунт заради наредбата на БАБХ

Търговци и производители на зеленчуци на бунт заради наредбата на БАБХ

Те искат отмяна на наредбата

Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия.

Намеренията на Министерството на земеделието са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.