Земеделците са в стачна готовност заради украинската помощ.

За нас сроковете изтекоха, заяви пред БНТ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Припомняме, че организации на селскостопански производители обявиха готовност за протестни действия заради бавенето на втория транш по украинската помощ. Вчера Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обяви отпускането на 200 млн. лв. Последва и среща на ресорния министър Георги Тахов със земеделците. Бе обещано останалите 125 млн. лева да бъдат изплатени през ноември. Те обаче не останаха доволни от обещанията на МЗХ, без гаранции за изпълнението им.

Земеделците няма да получат "украинската помощ" до крайната дата

Земеделците няма да получат "украинската помощ" до крайната дата

58 000 души вероятно ще останат разочаровани

По думите на Караколев земеделците ще обсъдят дали да дадат толеранс на МЗХ и настояват за среща с министъра на финансите. Средствата за украинската помощ трябва да залегнат и в бюджет 2025, по мнението му.

Земеделците ще изчакат да минат изборите.

Депутатите приеха нови правила за подпомагане на земеделците

Депутатите приеха нови правила за подпомагане на земеделците

Народните представители гласуваха с 132 гласа "За", без "против" и 2 гласа "въздържали се"

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов припомни, че срокът за изплащане на украинската помощ беше до 30 септември. От началото на октомври започнала да пристига до тях информация, че пари няма. Ако земеделците знаеха, нямаше да има проблем с това забавяне, каза още той.

Ролята на министъра на земеделието можеше да е по-активна, заяви Проданов, но според него по-големият проблем е в Министерствотфо на финансите (МФ). Очакваната актуализация на бюджета така и не се е случила, по думите му. На зърнопроизводителите средствата им трябват за есенната кампания. Средствата ще отидат по предназначение, каза Проданов. Тази година природната жестоко удари сектора, посочи той.

Лошата реколта у нас вдига цената на олиото

Лошата реколта у нас вдига цената на олиото

Радостина Жекова: Цените на земеделската продукция са политическо решение