Земеделските производители не са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди у нас. Това заявяват от Асоциацията на земеделските производители в България в своя официална позиция по повод изказването на екоминистъра Емил Димитров по-рано днес.

Асоциацията категорично се разграничава от думите на министъра, че производителите искат да правят сондажи безразборно. Те посочват, че подкрепят законовото изграждане на сонди, но акцентират върху необходимостта процедурата по узаконяване на тези съоръжения да бъде облекчена.

По данни на АЗПБ законовата регистрация на сондаж отнема поне две години и половина.

Земеделските производители напомнят, че през лятото именно министър Димитров, които сега по техни думи ги обвинява за влошеното състояние на язовирите по Черноморието, многократно е призовавал те да помислят за изграждането на собствени водоизточници, за да не ползват вода от язовирите. Тогава от АЗПБ са разработили конкретни предложения за промени в Закона за водите, които са изпратили до екоминистреството и Министерството на земеделието, относно облекчаване на процедурата по регистрация.

Борисов иска по-добра координация за водния сектор

Борисов иска по-добра координация за водния сектор

Премиерът проведе разширено съвещание с регионалния, земеделския и екоминистъра

Изграждането на собствени водоизточници изисква облекчен режим, защото узаконяването им от страна на МОСВ, което се извършва в срок до две години, е период, за който един земеделец може буквално да загуби стопанството си, посочва се в позицията на Асоциацията.

АЗПБ подчертава и че предложенията на земеделските производители нямат нищо общо с политиката и не бива да бъдат обвързвани с партийни интриги. Те целят облекчаване на режима за собствени водоизточници и намаляване на водовземането от язовири за питейни нужди за предотвратяването на евентуална водна криза.

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Той прогнозира, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза

Припомняме, по време на днешния парламентарен контрол екоминистърът предупреди, че догодина в страната ще има водна криза. По негови думи вода няма да има нито за гражданите, нито за земеделците. Ревизоро покани по двама представители от всички партии да отидат в МОСВ, за да им покаже каква е ситуацията.

След изказването му лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е очаквала след изнесения доклад министърът на екологията да подаде оставка.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също излезе на трибуната и поиска оставката на правителството. Според него след думите на екоминистъра в зала трябвало да дойде лично премиерът и да подаде оставка пред депутатите.