Премиерът Бойко Борисов проведе разширено съвещание с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Тримата докладваха състоянието на напоителните системи у нас и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите.

Борисов посочи, че страната ни разполага с 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който може да рехабилитира напоителните системи или да ги доизгради. До старта на проекта той възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, като същевременно се използват зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Ревизоро поиска от Борисов оставката на заместничката си

Ревизоро поиска от Борисов оставката на заместничката си

Той увери премиера, че водна криза няма да има

Премиерът настоя за пълна координация, както и да се обърне внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. Той подчерта, че от едните сондажи се използва вода за битови нужди, а от другите - за земеделците и животновъдите.

Регионалният министър информира Борисов, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в "Държавен вестник" и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Беше обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор, както и най-належащите мерки по отношение на язовирите.

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Той прогнозира, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза

Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите, разпореди премиерът.

Припомняме, по време на днешния парламентарен контрол екоминистърът предупреди, че догодина в страната ще има водна криза. По негови думи вода няма да има нито за гражданите, нито за земеделците. Ревизоро покани по двама представители от всички партии да отидат в МОСВ, за да им покаже каква е ситуацията.

След изказването му лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е очаквала след изнесения доклад министърът на екологията да подаде оставка.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също излезе на трибуната и поиска оставката на правителството. Според него след думите на екоминистъра в зала трябвало да дойде лично премиерът и да подаде оставка пред депутатите.