Снимка: Emaxpress

Министърът на външните работи Румяна Желева предлага да бъдат отзовани посланиците на България в Турция и САЩ заради установени нередности при провеждане на парламентарните избори в двете страни.

Въз основа на резултатите от дисциплинарна проверка посланиците във Вашингтон Лъчезар Петков и в Анкара - Бранимир Младенов може да получат най-строгото наказание по закон - прекратяване на мандата им.

Такова предложение до правителството ще направи външният министър Румяна Желева, съобщи БНР.

„Направихме проверка, която установи нещо, с което се е занимавал нашия дисциплинарен съвет.
От тук нататък аз или трябва да скрия нещата, или да взема някакво решение, което да предложа на вниманието на моите колеги в Министерски съвет и на министър-председателя", обясни Желева.

Процедурата изисква решението за отзоваване на посланиците след Министерския съвет да бъде одобрено и от президента. Официално подробности за нарушенията в Турция и САЩ не се съобщават, тъй като тече досъдебно производство в прокуратурата.

Има и жалба до Конституционния съд. Знае се обаче, че в южната ни съседка с най-много разкрити предизборни секции е имало масово фиктивно гласуване, а мисията ни в американската столица е изгубила изборните книжа.

Румяна Желева призова за бързи промени в закона за изборите, за да се прекратят порочните практики.

„За мен не е обяснение това, че през последните 20 години винаги така е ставало и винаги е имало нарушения и съмнения за манипулации", категорична е външният министър.