Десетки жители на столичния комплекс "Дружба" излязоха на спонтанен протест срещу застояване в близост до езерото, с което поне засега спряха плановетe за унищожаването на поредната зелена площ в София.
Това съобщиха от Обществения съвет на ж.к. "Дружба 2"

"В неделния ден, около 09.30 часа, под прикритието на дъжда беше направен опит да бъдат заградени три декара зелена площ между блоковете 121 и 122 в столичния квартал "Дружба" 1.
Зеленото пространство е само на метри от езерото, но се оказва, че статутът на земята е променен." - посочва представителят на съвета д-р д-р Николай Георгиев.

Той допълва, че след промяната на статута земята е реституирана и от 2009 г. тя е собственост на частно лице. Днес собственикът е направил опит да постави ограда там.

"По думите на собствениците, те смятат да си извадят разрешително за строеж и да построят осеметажна сграда на зелената площ до езерото в "Дружба" 1." - пояснява д-р Георгиев.

Хората от квартала са готови да излязат и на протест пред районното кметство. Те смятат да изискат всички документи и разрешителни по случая от администрацията на район "Искър".