Асоциацията на европейските журналисти в България призовава Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите.

От АЕЖ посочват, че в първия ден на новия политически сезон журналистите са били изненадани, че за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом, където вече ще заседава парламентът.

Репортерите нямат достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

От Асоциацията подчертават, че подобно ограничение възпрепятства работата на медиите, тъй като те няма да имат пряк достъп до народните представители и ще трябва да предават единствено протоколни изказвания и съобщения.

"В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация", изтъква се в позицията.

От АЕЖ напомнят, че ограничения на достъпа на журналисти до депутатите са били въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки.

Според тях организацията за защита на здравето на работещите в парламента трябва да не нарушава правото на достъп до информация в работата на институцията.

От Асоциацията са категорични, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, може да е Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава.