През 2014 г. британската строителна компания Carillon бе на върха на вълната: тъкмо бе спечелила договор за 434 милиона долара, за да построи болницата Royal Liverpool и правеше опити да купи своя закъсал конкурент Balfour Beatty за около 2.6 милиарда долара.

Три години по-късно компанията е на ръба на провала, пише Bloomberg.

Само за една седмица Carillion загуби 70% от своята пазарна оценка, след като записа 1.09 милиарда долара в изненадващи провизии. В спешен ход тя смени своя изпълнителен директор и повика KPMG да й помогне с прегледа на финансовите книги, които анализаторът от Liberum нарече "каша".

HSBC, Morgan Stanley, Lazard и Stifel пък ще трябва да помогнат на компанията да начертае спасителен план.

"Или трябва да намерят какво да продадат за 400 милиона паунда или да съберат средства", казва анализаторът Кевин Камак от Cenkos Securities.

Секторът във Великобритания е пълен с подобни случаи. През 1995 г. Costain Group също се сринаха, след като помогнаха за построяването на тунела под Ламанша.

Сега Carillion се надява да набере 125 милиона паунда, продавайки част от бизнеса си през следващите 12 месеца. Компанията спря временно и изплащането на дивиденти, от което ще спести около 80 милиона паунда. Но това няма да бъде достатъчно, тъй като дългът й е 900 милиона паунда.