Решението на ръководството на Партията „Бразилско Демократично Движение (ПМДБ – партиду мовименту демократику бразилейру) да разтрогне коалицията с президентската Партия на Труда постави Дилма Русеф в още по-тежко положение.

Тя вече е в малцинство в Парламента. Оттук – нататък има само 4 етапа до свалянето й от поста, които трябва да приключат до края на април:

1 – Защита: до 4 април тя трябва да се защити пред Конгреса по обвинението в разхищаване на държавни средства, свързани с петролната компания „Петробраз”.

2 – Специална комисия: избраните в нея 65 депутати трябва да решат дали да приемат нейните защитни аргументи, или да подкрепят  процедурата по импийчмънт.

3 – Първо гласуване: ако я подкрепят, на 15 април на пленарното заседание Конгресът ще я гласува. За да падне Дилма, са нужни 2/3 от гласовете, или 342 от 513.

4 – Ако първото гласуване не е в нейна полза, второто вече е в Сената. Ако и то подкрепи импийчмънта, вицепрезидентът и лидер на ПМДБ Мишел Темер получава президентски пълномощия за следващите 180 дни, до президентските избори, на които се очертава фаворит.

ПМДБ е най-старата от съвременните бразилски политически партии, която не е прекъсвала да функционира по време на военната диктатура. Нейният разрив с правителството и призивът за оттегляне на седемте министри от кабинета и за гласуване на импиъчмънт не означава, че това ще се случи. По скоро може да доведе до разцепление в нейните редици. Засега само министърът на спорта даде оставка и застраши провеждането на летните Олимпийски Игри в Рио де Жанейро.

Останалите шестима министри не проявяват ентусиазъм да бойкотират правителството. Трима пожелаха да останат до 12 април, а останалите трима са готови да сменят партийната си принадлежност, за да не напускат постовете.

Например, министърът на селското стопанство Катя Абреу (приятелка на Дилма) декларира, че ще премине към Социал-Демократическата Партия, но ще остане в правителството.

Разривът с управляващите е още по-тежък за ПМДБ, чиито лидер Мишел Темер вече планира съставяне на правителство със сегашната опозиция. Напрежението между него и Дилма ще нарасне още повече, макар че още от месец декември е ясно, че те повече не могат да бъдат партньори. Освен министрите, той се кани да оттегли от управлението още около 600 свои функционери. Конкретно тези, които са назначени в сферата на спорта и строителството на спортни обекти, могат успешно да саботират Олимпиадата. Въпросът е: на кого е изгоден нейният провал?

Дилма вече започна да търси подкрепа, за да събере нужните и 172 гласа в Конгреса. От нейно име се предлагат нови съюзи на така наречените „наемни партии”. Нейната „дясна ръка” Жак Вагнер смята, че скъсването с ПМДБ идва в добър момент, подходящ за сключването на нова, голяма коалиция. Трябва да се има предвид, че в бразилския конгрес присъстват почти 30 партии, за които понятието „идеология” е абсолютно изпразнено от съдържание.

Дилма и Вагнер сега общуват най-вече с три парламентарни групи: Народната Партия, Републиканската Партия и Социал-Демократическата Партия. Трите заедно имат 129 гласа, а ПМДБ – 68. Управляващата Партия на Труда има 58 гласа. Ако към тях се прибавят и гласовете на левите и крайно-левите партии (които принципно са против импийчмънта), се прибавят още 39. Предполага се, че поне 15 гласа ще се откъснат от ПМДБ, в полза на Дилма, против импийчмънта. Получават се общо 241.

Дори Дилма да оцелее обаче, резултатите от гласуването няма да отговарят на нейния рейтинг, който в момента е 10% за, 68% против. Съответно доверието към нея като президент е 18% за, и 80% против.

В полза на Дилма е фактът, че обвиненията срещу нея все още не са доказани. Докато за инициатора на импийчмънта и председател на Конгреса Едуарду Куня не е така: ако не беше трети човек в държавната йерархия, вече щеше да е в затвора.

С процедурата, той засега отвлича вниманието от себе си. Ще видим колко дълго ще успее да го прави? И кой ще го последва?