Ако някой се е съмнявал в добрата кондиция на Ахмед Доган, то той трябва вече да се е разделил с илюзиите си. За по-малко от месец лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) отби две атаки към поста си.

Особено сериозна бе атаката, която бившият втори човек в движението Касим Дал започна на 11 януари т.г. Той подаде оставката си от Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС и изпрати обръщение до структурите на партията.

„КАУЗАТА ДПС" отстъпи място на материалното обогатяване, обяви в него Дал и поиска оставката на Доган като лидер, тъй като е довел ДПС до „колапс" и „изолация".

Че Дал ще поиска главата на Доган, се знаеше още от 4 октомври м.г., когато намиращият се на официално посещение в София турски премиер Реджеп Ердоган прие първия и не се срещна с втория.

Дал получи благословията на Ердоган да стане лидер на ДПС, колкото и да отрича това, защото Доган се превърна в непреодолима пречка за връщането на партията във властта. А присъствието на движението в управлението на България е особено важно за Турция като гаранция за изпълнение на поетите от София ангажименти към Анкара, и най-вече на тези по отношение на ЕС.

С оглед турските стратегически интереси в страната ни, Касим Дал е много по-приемлив от Ахмед Доган не само поради отдавнашната си обвързаност с турските спецслужби, но и защото семейството му живее в Турция. Което го прави много по-лесен за контролиране от Сокола. Освен това, Дал е много по-популярен сред турските изселници от България в южната ни съседка.

Развитието на нещата през последните дни показа обаче, че това съвсем не е достатъчно.

Явно лидерът на ДПС правилно е разчел знаците на Ердоган и е започнал да се готви за сблъсъка си с Дал. И както показа заседанието на ЦОБ на 18 януари т.г., си е свършил перфектно работата.

Дал не получи подкрепа от нито един от „екипа на Доган", както той нарича ЦОБ, и остана изолиран. Изглежда, че той не е и очаквал друго развитие на нещата и затова не се яви на „изслушването" си.

Самото решение на ЦОБ по „случая Дал" също не изненада никой. Бюрото прие оставката му, но заяви, че счита мотивите към нея за провокативни, клеветнически и увреждащи авторитета на партията. А малко по-късно парламентарната група на движението реши да изключи Касим Дал.

Както подчерта Христо Бисеров обаче, от това решение на ЦОБ единството на партията не е застрашено.

Впрочем какви са настроенията в ДПС пролича още през седмицата след апела на Дал. Въпреки масираната медийна поддръжка, която съпровождаше атаката му срещу Доган, по-голямата част от местните организации на партията декларираха подкрепата си за сегашния лидер.

Дал получи подкрепа само от някои от местните структури на ДПС, което за внимателно следящите процесите в движението през изтеклата една година от свалянето му от зам.-председателския пост не е изненада.

 

Веднага, след като отне на Касим Дал ключовата позиция - да провежда организационната политика на движението - Ахмед Доган хвърли в битката си за влияние по места Лютви Местан и, както ясно се видя, той не го подведе.

Недостатъчната подкрепа на Дал в партията се дължи и на неговата собствена отговорност за всичко онова, за което в своето „кърваво писмо" така остро критикува Доган. Затова и окончателната развръзка, която се очаква да бъде на заседанието на Централния партиен съвет (ЦПС) през февруари, е с предизвестен край!

ЦПС само формално ще узакони факта, че Доган ще прати Дал при останалите „мъртви души" в партията, като Гюнер Тахир, Осман Октай, Мехмед Дикме и всички други, които безуспешно се целеха в поста му през отминалите 20 г.

И това положение на нещата не може да се промени по никакъв начин нито с помощта на Турция, нито с такава от ГЕРБ! А, че управляващите дадоха и дават логистична подкрепа на акцията на Дал едва ли някой у нас се съмнява.

Контролираните от българския министър-председател медии не биха отронили и дума в подкрепа на Касим Дал без неговата благословия!

Това само още веднъж доказва, че премиерът Борисов повече не вярва на „клетвите" за добронамереност на ДПС и е решил да предприеме спешни действия за установяване на контрол над партията. Още повече, че идват избори!

А да се рискува по какъвто и да е начин постигането на заветната за управляващите цел - победа на двата вота наесен, просто ще е непростимо.

Пък и няма никаква гаранция, че доброволният заточеник в Боянските сараи и верните му членове на ръководството на ДПС няма един ден пак да се съюзят с „Позитано" 20 и да си изберат, какъвто си искат и президент, и кметове...

Въпреки че ако решат да го направят, с този нов Изборен кодекс значително ще се узорят. Фидосова неслучайно доказа, че е жена и половина!

От друга страна, хич не е за подценяване, че сините, ДПС, БСП и независими депутати се оказаха на едно мнение по одържавяването на пенсионни активи и атакуваха текстове в КСО. Затова за ГЕРБ е жизнено важно да постави на всяка цена начело на движението свой човек - в случая Касим Дал - и да се гарантира.

Пък и при този топящ се като лански сняг електорат на „Атака" как да не хвърли едно око на послушните гласоподаватели на движението? Нищо, че Волен и хората му ще гласуват послушно за вота на доверие към правителството.

ГЕРБ не може да позволи повече ДПС да му играе опозиция, отказвайки подкрепата си за властта му. Ето и сега пак ще гласува „против" вота!