Насред хаоса, който цари в момента в руското военно министерство, вицепремиерът, отговарящ за отбранителния комплекс - Дмитрий Рогозин, така да се каже „показа мускулите" на ведомството и изобщо на страната си, като предупреди, че Руската Федерация няма да допусне близо до териториалните си води американски кораби, въоръжени със съвременните противоракетни системи, с които САЩ в момента снабдяват военно-морските си сили.

Това беше откровено предупреждение към всички, които биха дръзнали да се възползват от смяната на Анатолий Сердюков със Сергей Шойгу, за да спечелят стратегически предимства пред Русия.

Рогозин направи и друго „недипломатично" изказване. На забележката на румънското министерство на външните работи, че не е в интерес на мирния процес и на интеграцията на Молдова и Приднестровието Москва да открива консулство в Тираспол, той отряза: „А ние няма и да ви питаме!" Естествено, в Букурещ и Кишинев засега подвиха опашки и замълчаха.

Тези груби изявления на изключително популярния вицепремиер и бивш лидер на „Родина" и „Справедлива Русия" демонстрират, че сегашният пост не е таванът на неговите политически амбиции. Може би е обиден, че не прибави към постовете си и „министър на отбраната" (както предполагаха повечето експерти), макар че формално се явява началник на Шойгу. А може би действа по нареждане на самия Владимир Путин, който иска да запази добрите лични отношения с колегите си Барак Обама и Траян Бъсеску, но едновременно с това, да ги постави по местата им!

Така или иначе, много московчани напоследък започнаха да предпочитат Рогозин пред Путин. На фона на слуховете за здравословните проблеми на президента, е нормално да се изостря борбата за власт между неговите приближени. Макар, че е малко вероятно те да отговарят на истината - 60-годишен човек, живял правилно и природосъобразно, над когото бди елитът на руската медицина, едва ли може да е сериозно болен на тази възраст. Разбира се, всичко се случва...

Дмитирий Рогозин обаче, поне на този етап, няма шансове да измести нито Сергей Шойгу, нито Дмитрий Медведев от постовете им. Така че, в близко време най-вероятно ще бъде посъветван да прави по-скромни изказвания и да престане да привлича вниманието върху себе си. Иначе ще започне да дублира ролята на Председателя на ЛДПР Владимир Жириновски, а това няма да го доведе до нищо добро. В най-лошия случай може да сподели съдбата на бившия си съпартиец Генадий Гудков. Последният, след като мина в твърда опозиция на Владимир Путин, беше уличен в незаконен за депутат съмнителен бизнес в България и изгонен от руската Държавна Дума.

Междувременно, Сергей Шойгу, с типичната си енергия и организаторски талант, се развихря на новия пост и се обгражда с популярни генерали, възстановявайки престижа на руската армия в обществото. За началник на Генералния щаб беше назначен Валерий Герасимов, бивш командващ Централния Военен Окръг, издигнал се до този пост от командир на взвод, с голям опит от всички войни, водени от СССР и РФ от Афганистан до сега.

Първи заместник-министър на отбраната става още един популярен генерал - Аркадий Бахин, бивш командващ Западния Военен Окръг. Другите двама заместници са Олег Остапенко - бивш командващ Войските за Въздушно-Космическа Отбрана и Владимир Шаманов - бивш командващ Въздушно-Десантните Войски, спечелил си прозвището „жестокия генерал" (пострадал сериозно в резултат на атентат - умишлена катастрофа, организирана от чеченците).

Новият министър и заместниците му ще разследват злоупотребите около продажбата на нефто-преработвателния комплекс на Северния флот, рискувала да го остави без гориво, незаконното застрояване на принадлежащия на министерството природно-архитектурен резерват „Архангелское", провалите около „ГЛОНАСС", довели до оставката на Генералния Конструктор Юрий Урличич (потомък на хърватски коминтерновци) и т.н. Изобщо, според московчани „затворът плаче за Анатолий Сердюков".

Най-голямата грешка на бившия министър, която най-накрая го сблъска и с тъста му Виктор Зубков (бивш вицепремиер и временен премиер) е довеждането на работа в министерството на „момичетата на Сердюков" или така наречените „наложници" от финансовото министерство (на руски език „данък" се превежда като „налог").

„Едрогърдите" (според тези, които ги познават лично) финансистки заеха ключови постове и завъртяха далавери за огромни суми, които не можеха да останат тайна. Както твърди ръководителят на Центъра за Военно Прогнозиране Анатолий Циганок, „прекомерната страст на министъра към женския пол не можеше да доведе до нищо добро" (той ми разказа всичко това още в края на юли, когато бяхме наблюдатели на президентските избори в Нагорни Карабах).

В крайна сметка, от постовете си се лишават заместник-министърът по финансите Татяна Шевцова, началникът на отдела по ценообразуването на продукцията с военно назначение Алла Яшина, началникът на отдела по образованието Екатерина Приезжева, началникът на имуществения отдел Олеся Подгорная. Предшественичката на последната, Евгения Василева, в момента е в болница, след две операции, в резултат на преживения стрес - след като е заподозряна, че иска да избяга от Русия, е арестувана и в апартамента й е проведен обиск.

Намерени са огромно количество пари, в различни валути и културно-исторически ценности на безумни цени. Притежавала е и още апартаменти в същия блок. Говори се, че именно тя е била „дамата на сърцето" на бившия министър. Неслучайно в този блок той е настанил и купил три апартамента и два гаража и на сестра си Галина Пузикова, с годишен доход за 2011г. 24 000 рубли (1200 лева)! Съпругът и Валерий Пузиков се оказва истински богаташ!

Все пак, се чуват и мнения, че Анатолий Сердюков няма да седне на подсъдимата скамейка, а свалянето му е предупреждение към неговия клан малко да се успокои в борбата за власт. Не случайно министър-председателят Дмитрий Медведев заяви, че няма претенции към него.

Много руски офицери са му благодарни за повишаването на заплатите. Спасяването му обаче става все по-трудна задача, особено след снощните разобличения в документалния филм на известния и у нас руски журналист Аркадий Мамонтов, показан по канал „Россия".

Ще поживеем, ще видим.