Българските роми няма да бъдат гонени със сила от Франция, а ще си тръгнат
доброволно, след като получат по 300 евро на човек финансов стимул. Това заяви не кой да е, а самият български посланик в Париж Марин Райков.

Брей, че те французите съвсем не били толкова лоши, колкото навярно изглеждат в очите на мургавите нашенци, решили да им погостуват. Не само, че им осигуряват безплатен въздушен транспорт, за да се върнат у нас, но даже им дават и „джобни", за да могат по-добре да се „интегрират" в България. А изчислено по курса, това си е направо пара - повече от заплатата на един „достоен" български учител.

Интересно защо обаче тази „добрина" я оценява май само нашият амбасадор, а всички други българи смятат, че пак ни броят за пишман-европейци? На всичкото отгоре, така мисли и румънският министър на външните работи Теодор Баконски, който изрази тревога от „рискове от популистка вълна" и „ксенофобски реакции".

Както предаде АФП, румънският външен министър повиши тона за първи път от втвърдяването на политиката по отношение на сигурността на френския президент Никола Саркози. „У мен буди безпокойство опасността от вълна на популизъм и някои ксенофобски реакции на фона на икономическата криза", посочи пред радио RFI-Румъния министърът, който, забележете, е бивш посланик в Париж.

Е, това, ако не е парадокс! Може ли посланикът ни да вижда едно, а бившият му колега - друго? Нали все за Франция става дума! Изглежда това дипломатическо разногледство се дължи на нещо друго. И то като че ли е, че Райков за разлика от Баконски е втори мандат в Париж и, така да се каже, е „надскочил ръста му". Съвсем друго е, разбира се, не един, а два пъти да връчваш акредитивните си писма в Елисейския дворец.

В случая, трябва да се има предвид и един друг факт. Преди първия си мандат Марин Райков чака съгласието на Франция цели 90 дни (рекорд в историята на дипломацията ни). Защо му е сега да се кара с французите заради някакви си 2-3 хиляди (по думите му) български цигани? Няма да си разваля рахата човекът.

Пък и в посолството не са регистрирани искания за съдействие от страна на пребиваващи във Франция български граждани. Да не говорим, че, както съобщават от българското Външно министерство, не се очаква броят на българските граждани, които биха били застрашени от тези мерки, да бъде „съществен".

А и на кого изобщо у нас е нужно да вдига шум, след като в България ще бъдат връщани български граждани, които пребивават незаконно в страната - т.е. просрочили са безвизовия си престой, извършват незаконна трудова дейност или са извършили закононарушения. Да не тръгнем да се съмняваме в информацията, предоставена ни от компетентните френски институции, я.

Затова МВнР взе, че чрез сайта си напомни на българските граждани, които пребивават временно или постоянно в други държави членки на ЕС, че трябва да спазват стриктно законите на съответната страна. Сякаш българите, живеещи в други европейски държави са заклети рецидивисти, които са отишли там само за да крадат, изнасилват, убиват и въобще да превърнат живота на местните хора в истински ад.

Е, този път подчинените на Николай Младенов здраво се издъниха. Не стига, че отново си завряха главите в пясъка, но си и позволиха да държат тон, обиден за всеки уважаващ себе си българин. Независимо дали е в България или извън нея.

Още повече, че „призивът" им бе отправен от името на една държавна институция, чиято главна задача е да защитава правата именно на българските граждани, живеещи в чужбина. А не да ги подозира в криминални уклони!

Че от Външно пак не улучиха тона, показа и реакцията на Европейската комисия, която припомни на Франция, че „трябва да спазва нормите" за свобода на придвижването и установяване на място на европейски граждани. Пък били те и дълбоко презираните от Саркози румънски и български цигани.

Впрочем, че решението на Франция да експулсира ромите притеснява Брюксел, коментира и еврокомисар Кристалина Георгиева. И реално погледнато, не само еврокомисията, но и тя самата имат за какво да се притесняват.

С орязването на еврофондовете България и Румъния станаха де факто нетен донор на ЕС и все повече българи и румънци си задават въпроса: „За какво ни е членството?", а шумното експулсиране на ромите им от „страната на свободата, братството и равенството" може още да засили евроскептицизма в тях.

А ако, не дай си Боже, както се притеснява Кристалина Георгиева, има серия от подобни решения и в други страни, това би създало потенциал за повдигане на напрежението в обществото вътре в България.

И току виж се оказало, че не само ромите ни във Франция, но и останалите българи може да кажем сбогом на ЕС.
Все пак, над 1 млрд. лева, колкото е евровноската ни, са много пари! Защо да ги даваме на евробюрократите?!...

Но като за начало - мачкат ли ни, да вземем пример от румънците - гонят ромите ни, да „скочим" на Сарко.