Неяснотата около президентските избори в Бразилия през 2018 г. продължава. Въпреки многото обвинения и разследвания за корупция, действащият президент Мишел Темер все пак оцелява на поста си. И дори увеличава възможностите на държавата да достигне бившето величие на португалската си метрополия, съюзявайки се другите гиганти от БРИКС, поотделно оспорващи военно-икономическото могъществото на САЩ в света. Темер на този етап има подкрепата на Владимир Путин, Си Цзин Пин, Нарендра Моди, Джейкъб Зума.

На 14.06.2017 г. влиятелният бразилски печатен орган "О Глобу" публикува журналистическо разследване, което има голям шанс да се превърне в съдебно следствие. Според журналистите, двамата бивши президенти Луиш Инасиу Да Силва - Лула и Дилма Русеф са получили съответно по 70 и 80 милиона долара за своите предизборни кампании от братята Жоесли и Уесли Батиста - "кралете на месото в Бразилия". Разкритието е опит да бъдат извадени от кандидат-президентската кампания през 2018 г., както е изваден Мишел Темер.

В Бразилия за две години и половина се случиха две много съмнителни авиокатастрофи, които провокират съмнения в това дали са случайни, или не? По съвпадение, става дума за двамата най-опасни противници на бившия президент Дилма Русева: първият можеше да не й даде да спечели втори мандат; вторият успя да я снеме от поста. И двамата загинаха по еднакъв начин: в малки самолети, между Сао Пауло и Рио Де Жанейро. Сау Паулу е световен рекордьор по частни самолети и вертолети и безопасността на полетите е на най-високо ниво.

На 13.08.2014г. самолет Чесна 560 XI излетя от Рио де Жанейро и се разби в град Сантуш - пристанище на Сау Паулу. Загинаха 10 пътници и екипаж, в това число и кандидатът за президент от Бразилската социалистическа партия Едуарду Кампуш заедно със съпругата и сина си. Финалът на предизборната кампания беше предрешен в полза на действащия президент Дилма Русева. Тя продължи лявоцентристката линия на Партията на труда (ПТ).

След две години, след победата на изборите, все-пак напусна президентския пост.

Започна огромно, даже по бразилските мащаби, дело за корупция, свързано с най-големите компании в Бразилия: нефтената "Петробраз" и строителната "Одебрехт". То прекъсна политическата кариера на Дилма, председателя на Сената Едуарду Куня и още десетки (ако не и стотици) бразилски политици, магистрати, бизнесмени, журналисти. И заплашва да лиши от свобода бившите президенти Лула и Дилма и действащия Мишел Темер.

Ключова роля в разследването и процеса игра съдията Теори Завадски. Той смело изобличи корупцията в "Петробраз" и "Одебрехт". 68-годишният съдия беше много уважаван човек.

Кореспондентът в Бразилия на испанския вестник АБС Вероника Гойсуета смята, че той щеше да "налее масло в огъня на и без това напрегнатия бразилски политически живот". Трябваше да представи пред Конгреса ново заключение на 77 експерти по "Одебрехт". На 20.01.2017 г. Завадски загина в авиoкатастрофа на 7-местен дву-моторен Кинг Еър С-90. Още трима пътници загинаха с него. Сред тях и собственикът на самолета Карлуш Алберту Филгейраш. Самолетът летеше от летището Кампу Ди Марти (Сау Паулу) към историческия града Парати (Рио Де Жанейро).

Детективът от Федералната полиция Марселу Адриану Анселму, на раменете на когото лежи ключовата отговорност по делото "Одебрехт", иска разследване на катастрофата "в светлината на потвърждаване на привилегиите за "Одебрехт" в сътрудничеството с властите". Той постави въпроса "инцидент или конспирация? Теори Завадски беше голям юрист и бразилски герой! Пример за всички съдии, прокурори, адвокати!" Така смятат мнозинството бразилци и сега.

Теори Завадски анулира решението на Генералната държавна адвокатура, която през май 2016 г. се опита да оправдае Дилма и внесе въпроса в бразилския Сенат. Така предотврати последния опит да се спре импчиймънтът: намери противоречие между решението на адвокатите и Конституцията. Опря се на публикации в медиите, които не можеше да се пренебрегнат. Тогава въстанаха против него мнозинството бразилски политици и юристи. Синът му Франсишку Прен Завадски написа във фейсбук: "Нашето семейство е подложено на опасности. Очевидно е, че структури и движения от различен тип възпрепятстват процеса. Аз се надявам, че държавата ще удържи победа. Ако нещо се случи, вече знаете къде да търсите".

В края на краищата, неговите подозрения се оправдаха. Баща му Теори Завадски загина.

Връщането на Дилма и Лула в политиката се случва на фона на исканията за оставка Мишел Темер по сходни обвинения. Вестникът на португалските комунисти "Аванти" го нарича "президент-превратаджия, обвиняем в корупция" и призовава за предсрочни президентски избори. Кореспондентът на "Аванти" разказва за митинг на известния плаж "Копакабана", където на фона на изпълненията на бразилските музиканти Гаетану Велозу, Милтон Насименту, Мария Гаду, Моно Браун хората искат отставката на Мишел Темер. Организатори са левите движения "Бразилия популар" (Народна Бразилия), "Пову сем меду" (Народ без страх). Те напомниха за борбата на бразилския народ против военната диктатура.

Депутатите от опозиционната партия "Реди" отправиха към председателя на Долната палата на парламента Родригу Майя питане за импийчмънт на президента. Основание е информацията, постъпила във Федералния върховен съд от собствениците на компанията IBSSA - братята Жоесли и Уесли Батиста, че Мишел Темер ги е молил да подкупят предшественика му Едуарду Куня, "за да мълчи". Именно той прие решението за импийчмънта на Дилма. Родригу Майя трябваше да приеме и за Темер. Той потвърди факта на срещата, заявявайки, че поведението му пред братята "никак не го компрометира като държавен глава". Дело все пак беше заведено.

В столицата Бразилия и в други градове започнаха митинги с искания за оставка на президента. Социалистическата народна партия заяви, че излиза от коалицията. След нея и други: Социал-демократическата партия на Бразилия, Бразилската социалистическа партия.

Оставка дадоха двама министри: на културата Роберту Фрейри и на градовете Бруну Араужу.

Чрез социалните мрежи активистите на гражданското общество започнаха да организират народно движение за неговата оставка. В знак на протест демонстрантите разграбиха и подпалиха Министерството на селското стопанство. Дойде ред на Министерствата на планирането и културата. Мишел Темер беше принуден да въведе армията в столицата.

Едсон Дачин - съдията от Върховния съд, водещ делото за корупция в държавната нефто-газова компания "Петробраз", даде разрешение на Федералната полиция за разпит на Мишел Темер. Според нея, компанията - производител на месо е давала подкупи на президента от 2010 г. чрез бившия депутат и негов съветник Родригу Да Роша Лоуренсу. Последният е засечен да излиза от пицария с чанта, съдържаща сумата от 500 000 реала (около 140 000 евро), предадена му от емисар на Жоесли Батиста. Тази сума съответства на неговите показания за даден подкуп на президента. Според него, Родригу да Роша Лоуренсу "е доверено лице на президента в продължение на 2 десетилетия и през това време е играл ролята на посредник".

На 10.06.2017 г. Висшият избирателен съд оправда Мишел Темер: 4 гласа "за", 3 "против".

Откакто Мишел Темер седна в креслото на президента, икономиката на Бразилия дръпна напред. Тя показа ръст 1% за първите 3 месеца на 2017 г. Така най-дългата рецесия в историята на страната завърши. Обаче, тенденцията засега е неустойчива. При негово падане, тя може да се обърне. Досега 14 милиона бразилци нямат работа. Борсите в страната потънаха след началото на скандала. Неговите икономически реформи и досега срещат съпротива. Особено предприетите мерки за оздравяване на фискалната дисциплина. Без него, страната ще влезе в нова криза. Обаче руският аналитик Богдан Полшиков смята, че "Мишел Темер едва ли ще удържи победа на предстоящите избори, заради провежданата от него твърда социално-икономическа политика и подозренията за участие в нови корупционни дела". Той смята, че Лула и Дилма ще вървят заедно на президентските избори през 2018 г. и имат сериозни шансове за победа. Такава перспектива, разбира се, не може да устройва Вашингтон.

Според него, "в близко време можем да станем свидетели на нови опити за намеса на Съединените щати във вътрешните работи на суверенна държава". Богдан Польшиков концентрира цялото си внимание на ролята на федералния съдия Сержиу Моро, "който води разследването по горепосочените корупционни дела, ползва се с подкрепата на десницата, затова даденото противостояние може да се разглежда през призмата на политическата борба между десните и левите, изходът от която може кардинално да повлие на разположението на силите в предстоящата президентска гонка". Авторът е напълно съгласен със заключението, че информационните кампании по импийчмънта, арестите и присъдите на бывши президенти и политици са "елемент от предизборната кампания". И се ползват от всички участници в нея.

Тези анализи на колегата Богдан Полшиков бяха публикувани преди 21.06.2017 г., когато малко изненадващо за международните наблюдатели, Мишел Темер се оказа в Москва по покана на Владимир Путин. Тази среща между двамата лидери на двете регионални сили (както казва руският латиноамериканист - специалист по Бразилия Борис Мартинов, "Бразилия е огледален образ на Русия в Южното Полукълбо") не беше широко разгласена предварително.

Това означава, че Мишел Темер, усетил реална опасност за оцеляването си на президентския пост, се е обърнал към Владимир Путин с призив за подкрепа. И в замяна е обещал много преференции за руските политици, военни, бизнесмени. Това сочат и данните за преговорите:

"Държавните ръководители на Русия и Бразилия се договориха за засилване на координацията на ходовете на външната си политика... Путин изтъкна, че руските енергийни и транспортни компании се надяват да засилят дейността си в Бразилия... В Бразилия има няколко наземни станции на руската навигационна система ГЛОНАСС, която е конкурент на GPS, а Темер подчерта че може да приеме още станции на ГЛОНАСС... Русия и Бразилия продължават да сътрудничат в сферата на отбраната в областите, представляващи взаимен интерес. Темер отбеляза, че вече за четвърти път посещава Руската федерация с официална визита. Той покани президента на Русия Владимир Путин да посети Бразилия в най-удобното за него време".

Въпреки че в Русия живеят около 146 000 000 души, а в Бразилия - около 260 000 000 (цифрата е доста условна) и за една година руснаците произвеждат 1 267 000 000 долара, а бразилците - 1 769 000 000, ясно е, че в случая отношенията между двамата президенти са на принципа "началник-подчинен", или "молещ - благодетел". Защото Путин спокойно може да остане на поста си дотогава, докогато сам реши и без помощта на колегата си - президент Мишел Темер. Изключително професионалните руски латиноамериканисти от Института за Латинска Америка на Руската академия на науките (ИЛАРАН) и МГИМО отдавна съветват висшето ръководство на страната да не отдава стратегическо значение на крайнолевите режими в латиноамериканския регион и да се съсредоточи върху отношенията със стабилните демокрации в южната част на Латинска Америка. С Мишел Темер, Лула, или Дилма начело на Бразилия, отношенията с Русия ще останат приоритетни. Темер обаче в момента остро се нуждае от подкрепата на някоя велика сила и я намери в Кремъл. Руските инвестиции ще му помогнат да стабилизира още повече икономиката и така да подкрепи своя приемник на президентските избори през 2018г.

От друга страна, Путин в момента дава жесток урок на Дилма, която отказа да подкрепи възсъединението на Република Крим с Руската федерация. Оттогава насам отношенията между руснака и бразилката с български корени забележимо охладняха. Урокът е и предупреждение към Лула - да внимава как ще възстановява отношенията си с Кремъл, ако заеме президентския пост. Или, както се казва: "Казвам ти дъще, сещай се снахо!". В случая, тримата бразилски президенти - настоящ и двама бивши - оценявят значението на сътрудничеството с Путин за кариерата си.