Облаците над бъдещето на Ислямска държава в Сирия и Ирак се сгъстяват. Както коментира още през май известният сайт за геополитически анализи "Stratfor" - "битката за Ракка (Raqqa), самообявилата се столица на Ислямската република в Сирия, започна".

Снимка 258346

Сирийските демократични сили (SDF) напредват към града, като завързват боеве с бойците на Ислямска държава в селищата ал-Хиша, Тал Самен и Мутамширидж (Mutamshirij), намиращи са на пътя към Ракка. Поради изключителното стратегическо значение на Ракка, Ислямска държава прави всичко възможно, за да задържи града под контрола си. Да се прогонят бойците - джихадисти от тази тяхна крепост не е нито лесно, нито пък ще стане, без да се дадат жертви, но ако офанзивата на SDF се окаже успешна, тя би могла в много голяма степен да ускори поражението на Ислямска държава в Сирия. (Припомняме, в момента под масирана атака по суша и въздух е и друг бастион на ДАЕШ, този път в Ирак - град Мосул, който иракската армия и кюрдите са твърдо решени да си го отвоюват)

За Ислямска държава падането на Ракка би било поражение с опустошителен ефект. Градът има символична стойност, като столица на Халифата, обявен от Ислямска държава. Освен това, тя е важен "хъб" за превозването на жива сила, муниции и провизии. Ракка се намира на река Ефрат и е ключът за контрол на няколко критично важни за воюващите страни магистрали в Сирия.

Ако не контролира Ракка, Ислямска държава ще дочака тежки времена и трудно ще превозва бойци и стоки от провинция Алепо към Източна Сирия и по-нататък. Вместо това, тя ще бъде принудена да разчита на пътя Ресафа - Аш Шола (Resafa - Ash Shola), който е все по-заплашен от напредването на сирийските правителствени войски на Башар Асад към Деир ел-Зоур. (На българските читатели това населено място е познато най-вече като "Дер Зор" - място на гибелта на огромен брой арменци по време на насилствените депортации по време на Първата световна война. Така се нарича и третата книга от трилогията на Севда Севан за страданията на арменците в началото на 20-ия век. Б. ред.).

Като се има пред вид значението на града за Ислямска държава и нейните операции в Сирия, джихадистите "наливат" значителни ресурси и подкрепления за защитата му. Също така, Ислямска държава се опитва да организира контраатаки по други фронтове срещу SDF, в това число и в района на ал-Хасака в усилията си да отклони вниманието на противника.

При всяко положение, Ислямска държава е в неблагоприятно положение. Докато Сирийските демократични сили (SDF) се фокусират най-вече върху боевете с Ислямска държава, последната трябва да се бие едновременно със сирийските бунтовници, със сирийските правителствени сили на Башар Асад, с кюрдската отряди - пешмерга и с иракската армия. Необходимостта да хвърля допълнителни сили за отбраната на Ракка, вече силно затормозява и без това претоварената с военни ангажименти по няколко бойни полета Ислямска държава.
***
По материали на Стратфор