Законът за българите в чужбина се изготвя „на тъмно". Това алармира тези дни Атанас Чобанов от временния обществен съвет на българите във Франция. И други временни обществени съвети на българи в чужбина също изразиха недоволство от подготвяния законопроект за българските общности зад граница.

Неодобрението им е насочено основно към липсата на консултации с тях. Атанас Чобанов посочи, че са правени опити за контакт с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), но те са завършили „много безславно".

По думите на живеещият в Париж български журналист, на родните организации и медии зад граница не се гледа сериозно. Отношението, заяви Чобанов, е абсолютно чиновническо и няма нищо общо с това, на което са свикнали хората, които живеят в демократични развити общества.

Според Чобанов Агенцията за българите в чужбина може да бъде закрита и дейността й да се поеме от Външно министерство и от депутати.

В отговор председателят на агенцията Росен Иванов каза, че това е становище на много малко от всички наши сънародници извън страната.

Впрочем, онези, които го познават, друга реакция от шефа на ДАБЧ не могат и да очакват. Защото, ако признае, че опитите му да създаде закон за българите в чужбина са обречени на провал, това означава, че трябва да признае и, че приетите набързо промени в закона за българското гражданство също се провалиха.

Тъй като именно Росен Иванов, както обяви лично неговият ментор и отиващ си министър Божидар Димитров, стои зад промените в закона.

Затова „първият грижовник" за нашенците зад граница упорито повтаря как нямало никакви проблеми с влизането на новите промени в Закона за българското гражданство. И всичко, виждате ли, било по мед и масло.

Но да твърди подобна нелепост може или сляп, или дълбоко затънал в милиционерщината човек, който не може да види поредната бюрократична гениалност - интервютата при кандидатстване за българско гражданство.

При тях кандидатите получават отрицателни мнения само поради крайно субективното отношение на интервюиращите ги „любезни" чиновници? Нищо, че напълно отговарят на посочените изисквания за български произход.

Просто чиновникът е решил, че българският им език не е на ниво (което не се изисква), че са пропуснали някой от Св. Седмочисленици и др.

Затова пък Росен Иванов и Божидар Димитров се надпреварват да твърдят, че те били премахнали посредниците, т.е. дребните риби.

А, че с внесените от тях изменения се създават нови условия за голямата корупция, която и досега я имаше и която се чувства най-удобно зад прикритието на чиновници в държавни институции, разбира се, и дума не изричат.

Нещо повече, председателят на ДАБЧ Росен Иванов отправи неведнъж чрез медиите пламенни призиви към българите зад граница, които искат да получат наши паспорти, да идват да подават документите си в Агенцията.

От тази гореща покана излиза обаче, че той не знае, че и по новия Правилник на любимата на всички ни Агенция заявленията за български произход могат да се подават също и в консулствата, а не само при него - на крака!

Изобщо, много е интересно как, например, ще дойдат нашите старци и баби от Молдова и Украйна чак в София при сегашния визов режим?

Излиза, че всички хвалби на Божидар Димитров и Росен Иванов - как са били съкратили уж някакви срокове, пропадат. Защото сроковете след подаване на документите наистина са „съкратени", но процедурата преди това е невъзможна.

Затова, за българите в чужбина ДАБЧ си остава все такава, каквато я познават още от създаването й - необяснимо защо мразеща ги мащеха! За Росен Иванов и антуража му обаче тя е една истинска, незаменима кърмилница.

През недългия си мандат шефовете на Агенцията не пропуснаха да посетят всяко едно събитие, което бе организирано от нашенците зад граница. Ето защо управлението на Росен Иванов ще се запомни най-вече с упорито прилагания от него и подчинените му „държавен туризъм", изял и без това мизерния бюджет.

Всъщност, най-голямото постижение на сегашния шеф на Агенцията, както и на неговия антураж, е, че за сравнително краткото време, през което е начело на агенцията, той успя да зачеркне и малкото направено от предишните екипи.

За по-малко от година Росен Иванов и компания върнаха сънародниците ни зад граница в онова състояние, което ни е познато не само от по-далечната ни, но и от по-близката ни родна история - те пак са отритнати, немили и недраги...

Или казано с други думи - бившият адвокат на Божидар Димитров просто ги „отсвири"! На него, както е известно, акъл без „срещи" не му трябва, а кризата значително намали възможностите на нашенците да му оказват „внимание".

Сдруженията на българите зад граница обаче едва ли ще търпят дълго подобен „подход". Както се знае, пернишките номера не вървят в чужбина!