За пръв път от провъзгласяването през 2008 г. на независимостта на Косово, Прищина проведе на 3 ноември 2013 г. избори на цялата територия на страната. Основният въпрос бе участието на сърбите в Косово. Гласуването, което би могло да определи съдбата на сръбския народ там премина под сянката на многобройни нередности и на насилие на екстремисти.

И това стана, въпреки че сръбски, европейски и косовски представители призоваха косовските сърби да гласуват в етнически разделената страна. Сръбското правителство подкрепи вота като част от договореното с Европейския съюз (ЕС) споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, което трябва да приближи и двете страни към европейския блок.

Сърбите от двете страни на река Ибър обаче реагираха коренно различно на призивите.

Гражданската инициатива „Сръбска" обяви победа на местните избори в Косово във всички шест общини южно от река Ибар, в които живеят близо 80 хиляди сърби. Според директора на инициативата Владета Костич, „Сръбска" е получила най-много гласове от всички сръбски листи и в останалите общини. Според Костич, за победата са получили поздравления от вицепремиера на Сърбия Александър Вучич.

В същото време, местните избори в четирите сръбски общини, които са на север от Ибар - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич - протекоха в обща атмосфера на напрежение и сплашване. Повечето от 40-те хиляди сърби, живеещи в тях, отказаха да гласуват, защото гледат на изборите като на начин да се легитимира управлението на правителството, съставено предимно от етнически албанци.

Нещо повече, стигна се до инциденти в северната част на Косовска Митровица. В момента, в който сръбските държавни ръководители отправиха призив към сърбите в Косово да гласуват на изборите и избирателната активност се засили, маскирани екстремисти нападнаха три избирателни секции в града и разбиха урните.

Инцидентите в Северно Косово бяха колкото очаквани, толкова и анонимни. За тях, според члена на ръководството на Сръбската прогресивна партия Милан Божич, са „отговорни" криминогенните групи, чиято цел е запазване на безвластието.

Съществува обаче и друга версия за „авторството" на насилието и тя е на Марко Йешич, депутат от Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница. Неговото мнение, предадено от електронното издание на вестник „Блиц", е че жандармеристи в цивилни дрехи са предизвикали инцидентите в Косовска Митровица.

Така или иначе, независимо кой е авторът на случилото се на 3 ноември 2013 г., насилието, сплашването на гласоподаватели и масов бойкот на сърбите помрачиха местните избори в Косово, които бяха наблюдавани отблизо от ЕС с надеждата да се видят признаци на подобряване на отношенията между Прищина и Белград. Ето защо Брюксел осъди нападенията над избирателните участъци в Северно Косово.

„Ние осъждаме насилствените действия, които се случиха вчера в Северна Митровица", заяви представителят на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Същото бе сторено и от ръководителят на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) Фарид Зариф, който остро осъди атаките срещу избирателни секции в северната част на Косово, където в неделя се проведоха местни избори.

Острата международна реакция на случилото се в Северно Косово накараха някои от сръбските играчи в изборите трескаво да търсят изход от задънената улица, в която се оказаха местните сърби след 3 ноември 2013 г. Защото въпреки бойкота избирателната активност в Косово е била над 48 процента...

Най-доброто решение в този момент е касиране на изборите в Северно Косово и тяхно повторно провеждане. Това е заявил Оливер Иванович, кандидат за кмет на Косовска Митровица, предаде Радио Телевизия Сърбия (РТС). Иванович е окачествил инцидентите по време на гласуването като „политически вандализъм". Той е изтъкнал, че очаква вотът да бъде касиран не само в Косовска Митровица, а и в Зубин Поток, Грачаница и Лепосавич. „Очаквам, че това ще бъде изхода от ситуацията, въпреки че мога да кажа със съжаление, че ние загубихме тези избори", е заявил Иванович.

Ръководителят обаче на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Косово Жан Клод Шлумбергер заяви, че не са искали касиране на изборите, предаде електронното издание на сръбския вестник "Блиц". Според Шлумбергер информациите за касиране на изборите са грешни.

Това изявление принуди сръбският анализатор Вук Станкович, цитиран от електронното издание на вестник "Вечерне новости", да признае, че местната власт в Косово ще бъде избрана, независимо от ниската избирателна активност. По думите му, реално е ОССЕ и Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземат решение за повторно организиране на избори в северната част на Косовска Митровица.

Но това са напразни надежди. Защото, както съобщи въз основа на неофициални резултати ЦИК, цитирана от сръбската агенция Бета, на първия кръг от местните избори, са избрани градоначалници в 10 общини в Косово, докато в останалите 25 общини изборът на кметове ще се определи на втори тур. ЦИК обаче не оповести резултатите от вота в четири общини със сръбско мнозинство в северната част на Косово.

При така създалата се ситуация са възможни три сценария - властта в сръбските общини да бъде поета от албанци; Брюксел да извърши натиск върху Прищина за касирането на изборите или слабото участие на сърбите да застраши валидността на изборите и да нанесе удар по правителството в Белград, който призова косовските сърби да гласуват. Като всеки един от тях е с различна степен за реализация!

От една страна, слабата избирателна активност в сръбските населени места на север от река Ибар заплашва да избере за кмет на Косовска Митровица кандидата на албанците, които дисциплинирано са гласували.

От друга, ЕС едва ли би се задействал за касация заради инцидентите в Северно Косово по време на вота, докато виновните за тях не понесат отговорност, тъй като те са директен удар върху Брюкселското споразумение.

И от трета, сърбите, които на 3-ти възпрепятстваха изборния ден в Косовска Митровица вкараха гол на собствената си държава и на поминъка на сърбите в Косово. Това е заявил и говорителят на сръбското правителство Миливое Михайлович, както пише електронното издание на вестник "Вечерне новости".

По всичко изглежда, че към настоящия момент като най-вероятен се очертава третият сценарий. Това проличава и от изявлението на Михайлович, че: „Направени са големи щети, които трудно може да бъдат поправени. През следващите дни и трите страни - администрацията на Прищина, Сърбия и международната общност ще трябва сериозно да се занимаят с проблема. Това не е индивидуален проблем. Това заплашва да пропадне голяма част от Брюкселското споразумение."

Явно е, че сърбите пак закъсаха "като Марко на Косово поле"! Но не е добре да се злорадства, защото, не след дълго време, такъв въпрос ще стои и пред българите в Кърджалийско, Смолянско и Разградско. И е добре да се разбере, че като народ нямаме вечни приятели и вечни врагове, а вечни интереси.

Добре е и да се разбере, че живеем в 21 век!