Независимо, че атаките през месеца Рамазан бяха проведени в името на Ислямска държава, те не бяха планирани, нито изпълнени от едно и също централно звено. Вместо това, подобно на Ал Кайда преди, глобалното движение за Ислямска държава се състои от три отделни нива на действуващи лица.
В кафяво са отбелязани терористичните актове, извършени от ядрото на Ислямска държава. В червено са атаките на „франчайзинговите“ организации. В жълто са нападенията на домораслите джихадисти. Размерът на кръгчетата отговаря на броя на убитите по време на терористичния акт – от един до 215 души.
Най-важните терористични актове, отбелязани на картата: June 12, Orlando Fl. – 12-ти юни, Орландо, Флорида. По време на най-смъртоносната атака на самостоятелен стрелец в историята на САЩ, в нощния клуб „Пулс“ са убити 49 души. June 28, Istanbul, Turkey – 28-ми юни, Истанбул, Турция. Трима въоръжени нападатели атакуват истанбулското летище „Ататюрк“, като убиват 44 души. July 2, Dhaka, Bangladesh – 2-ри юли, Дака, Бангладеш. Седмина въоръжени нападатели атакуват кафене, което е често посещавано от чужденци. Убити са 22 души. July 3, Baghdat, Iraq – 3-ти юли, Багдат, Ирак. Атентатор самоубиец се взривява на пазар в града с камион, натоварен с експлозиви, като убива най-малко 215 души.

Снимка 257572

Източник: stratfor

В края на месец май говорителят на Ислямска държава – Абу Мухаммад ал-Аднани, се обърна към група свои последователи с призив да започнат поредица от атаки по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Ако се върнем към случилото се от 05 юни до 05 юли, става ясно, че призивът е бил чут и последователите са откликнали.

Тази година станахме свидетели на най-кървавия месец Рамазан, откакто Ислямска държава обяви Халифата през месец юни 2014. Но за да разберем наистина последствията от неотдавнашните атаки, ние трябва първо да признаем, че независимо, че те са извършени в името на Ислямска държава, не всички от тях са планирани и изпълнени от някакво централно звено. Вместо това, подобно на Ал Кайда преди, глобалното движение за Ислямска държава се състои от три отделни нива на действуващи лица.

На върха на организацията е ядрото на Ислямска държава, базирано в Сирия и в Ирак. Това ядро със сигурност е най-мощната и най-боеспособната компонента от трите части на движението. Тя разполага с хиляди бойци, съществени количества военна екипировка и оборудване и значителна територия под свой контрол.

Ядрото също така е работило продължително, за да подготви своята терористична тактика по протежението на сирийската и на иракската граница, като в голяма степен това се е изразявало в обучението и тренирането на чуждестранни бойци и разпращането им като екипи за външни операции, които да осъществяват атаки на най-различни места.

Втората „фасета“ на Ислямска държава са нейните „франчайзи“ и асоциирани групировки. В по-голямата си част, тези групи са джихадистки групировки, съществували още преди обявяването на Халифата или пък фракции, отцепили се от съществуващи джихадистки формации, които са се заклели във вярност на лидера на Ислямска държава – Абу Бакр ал-Багдади.

Разбира се, смяната на името на една групировка не означава непременно промяна в нивото на което тя „владее занаята“. Групите, които са се заклели във вярност на Ислямска държава са създали до голяма степен свои собствени, оригинални възможности и способности, като в някои случаи „франчайзинговите“ групи са приспособили своите цели, така че да се доближават приблизително към тези на ядрото в Сирия и Ирак.

Третият сегмент на Ислямска държава – домораслите джихадисти по места, бяха публиката, до чиито уши и сърца ал-Аднани се опита да стигне с посланието си от 22-ри май 20116 година. Те действат на принципа на оказване на въоръжена съпротива без да имат пряко външно ръководство, като планират и провеждат атаките си независимо. По мнението на специалисти, от трите „фасети“ на Ислямска държава, домораслите джихадисти са относително най-малко опасни.

Независимо, че действията и на трите сегмента на Ислямска държава могат да бъдат смъртоносни, способността им да причиняват тежки поражения не е еднаква. Но независимо, какви са техните способности, бойците на Ислямска държава трябва да следва т. нар. „цикъл на терористичната атака“, когато планират дадена операция. При внимателно наблюдение за появата на симптомите на осъществяване на „цикъла“, процесът може да бъде забелязан и прекъснат.
***
По материали на Стратфор