Васална държава ли е България? Това е въпросът, който все по-често си задават напоследък мислещите българи. Той възникна отново с пълна сила след съботната пресконференция на премиера Бойко Борисов, на която редом до дясното му рамо седеше американският посланик Джеймс Уорлик.

Според дипломатическия протокол това е недопустимо. Но според българския премиер това изглежда е напълно в реда на нещата.

Впрочем, че нещо подобно може да се случи стана ясно ден преди пресконференцията, когато пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че министър-председателят ще се срещне (?!) с американския посланик.

От прессъобщението излиза, че служителите в протокола на правителството не знаят, че премиерът не се среща с посланик, защото е с по-висок ранг. Премиерът се среща с равни нему по-ранг, а посланиците ги приема. Затова текстът трябваше да гласи, че премиерът ще приеме посланика. Другото означава, че както протоколът на кабинета, така и самият Борисов гледат на Уорлик като на равен.

Ситуацията обаче е далеч по-лоша. Защото най-правилното съобщение в случая би било: „Посланик Уорлик ще благоволи да посети своя наместник Бойко Борисов". Или васал, ако трябва да употребим по-точната дума.

Тъй като в никакъв случай не е нормално явление премиерът на една държава, която е формално независима и е член на Евросъюза, да се среща с чужд посланик, след което съвместно да дават пресконференция. И на тази пресконференция министър-председателят ни да се отчита пред чуждия пратеник.

А още по-малко е нормално американският посланик да дава „важни", „ценни" указания на премиера на една суверенна държава, без да има, каквато и да е било реакция от негова страна. Нещо повече, Уорлик направи и оценки на нашата съдебна система, на нашата прокуратура и най-вече на нашите митници.

Както е известно, на съвместната пресконференция посланик Джеймс Уорлик похвали любимото му Министерство на вътрешните работи, но остро разкритикува Агенция „Митници", защото била отслабила противодействието на трафика на наркотици, за сметка на по-активната й борба с контрабандата.

В отговор, най-важното изречение, казано от Бойко Борисов на тази пресконференция в присъствието на американския посланик, беше - ние сме един екип и бързо се поправяме. Фраза, която силно напомня други времена. Защото звучи типично по социалистически, когато първият ръководител на партията и държавата бодро рапортуваше, че всички инструкции дадени от посланика на Съветския съюз у нас са приети и че „единният екип", ръководещ България, ще ги изпълни в срок.

Впрочем, достатъчно е само за миг да пренесем мислено казаното от Бойко Борисов двадесет и няколко години назад в историята, за да видим, че това е така и че то се покрива с редица изказвания на неговия любим патрон, учител и вдъхновител - Тодор Живков.

Днес обаче със своето коленопреклонно поведение българският първи министър само демонстрира, че не е нищо повече от един пряко подчинен на американския посланик Джеймс Уорлик колониален администратор. Факт, верността на който се подсилва от едно друго, близко до съзнанието ни сравнение.

Представете си, че в съседна Гърция, която през последно време често е давана от нашите управници за „лош" пример, премиерът приеме американския посланик по някакъв въпрос. След това двамата излизат пред журналистите, застават зад една маса и от лявата страна на премиера се нареждат вътрешният министър, първият дипломат и шефът на митниците. И посланикът на САЩ започва да трие сол на главата на премиера заради неуредици в съдебната система и митниците...

Колко време според Вас този посланик ще остане на поста си преди „провинилата" се Гърция да го обяви за „персона нон грата"?!

Отговор едва ли е нужен. Поне така си мисля!

Затова за всеки, който не може, а и не иска да приеме България в положението на генерал-губернаторство, съвместната пресконференция на Бойко Борисов и Джеймс Уорлик е голям дипломатически и най-вече държавнически гаф.

На нея бе погазен държавният ни суверенитет, не само защото премиерът прие като равен по ранг на него пратеникът на една чужда държава в София! А и защото самият пратеник - Джеймс Уорлик, я използва, за да се изгаври за пореден път със страната, която официално го е приела, като посланик на една велика сила.