„Ще се обичаме вечно!" - така може да се синтезира казаното от Бойко Борисов и Алексей Милер в поредния епизод на българо-руската газова сага „Южен поток". И ако на някой тази реплика му навява аналогия със сапунен сериал, то той е абсолютно на правилен път.

Защото сагата „Южен поток" с времето съвсем придоби всички характеристики на до болка позната латиноамериканска сапунка. Независимо, че изпълнителите на главните роли в нея се смениха неведнъж.

Надали и днешните „звезди" в сериала - Борисов и Милер - си спомнят вече колко пъти са се обяснявали във вечна любов. Сигурно и на американският посланик му е трудно да каже колко пъти му се е налагало да се намесва в последния момент, за да не се стигне до „щастлива развръзка". Но напук на отчаяните му усилия и за радост на зрителите двамата „влюбени" пак се срещнаха.

Казаното от българския премиер и от шефа на „Газпром" обаче не донесе новина за медиите, въпреки обратното твърдение на повечето от тях. За всеки следил внимателно любовната драма заявеното пред микрофоните е дежа вю! Ако не броим новите срокове за изпълнение на постигнатите „договорености", както и датата на поредното висше рандеву.

И все пак „новината" от срещата, ако въобще можем да я приемем за такава, е, че искаме по-бързо „Южен поток".

За да бъде всичко обаче напълно по каноните на сапунените опери и тази среща на Борисов и Милер мина под сянката на зла прокоба. Дни преди да дойде у нас, шефът на „Газпром" Алексей Милер беше в Румъния за преговори за маршрута на газопровода „Южен поток".

Според официалното съобщение, „Газпром" и Румъния са подписали в Букурещ меморандум за намерение за участието на Румъния в проекта за газопровод „Южен поток". Ако всичко приключи благоприятно, северната ни съседка може да подпише договор в началото на 2011 година.

Предполага се, че тази визита е била послание за България, която беше готова да разреши преминаването на тръбопровода само при много тежки условия. Това послание изглежда е разбрано „правилно" от министъра на икономиката Трайчо Трайков, който веднага е докладвал, където трябва.

А крайният резултат е, че след като разговаря с премиера Борисов и министър Трайков Милер обяви, че през ноември ще бъде създадено смесено българо-руско дружество по проекта „Южен поток".

Разбира се, скептиците веднага ще подложат на съмнение изпълнението на тази спогодба, имайки предвид ефективността, с която действа амбасадорът на САЩ в парирането на подобни начинания.

В случая обаче не това е най-важното. По-важното, от национална гледна точка, е, че Бойко Борисов и Трайчо Трайков се оставиха да бъдат изиграни от Алексей Милер по един най-елементарен начин.

Защото, както посочи министър Трайков след срещата си с Милер, с представителите на „Газпром" не е разговаряно за цените на газа, с които ни проглушиха ушите. Колкото до изразената от енергийния министър „надежда", че в следващите седмици ще има добри новини за поевтиняване на синьото гориво, това просто не подлежи на какъвто и да било сериозен коментар.

Тъй като стара истина е, че „Газпром" не прави подаръци след като вече е получил своето! А по-всичко личи, че Милер ще запише в дневника си, че от България си е напазарувал, каквото му е трябвало.

Така че евтиният газ от Русия за България продължава да е „любов несподелена". Но най-неприемливото е, че на формения рекет с меморандума с Румъния можеха да се хванат само неуки преговарящи.

Защото проектът за „Южен поток" предвижда от България да тръгнат две разклонения - едното през Румъния към Австрия и другото - през Гърция към Италия. И тук веднага възниква въпросът: Ако руснаците прекарат тръбата през Румъния, а не през нас, как ще стигне газът до Италия?

Единият вариант е това да стане с отклонение от Австрия, а другият - от Румъния през Сърбия и Черна гора. Само че на италианците газът от „Южен поток" им е нужен, за да захранват юга на Ботуша, а маршрутът през двете бивши югорепублики опира пак до море - Адриатика, и е неизгоден.

Като включим и удължаването на трасето, ако тръбопроводът излезе от Черно море на румъска територия и оттам оскъпяването му, излиза, че маршрутът през България и Гърция няма алтернатива.

Но след като сами си издънихме шансовете за евтин газ и спомняйки си прогнозите за люта зима, не ни остава нищо друго освен като в пошла сапунка да простенем: „Уорлик, спаси ни! Само ти ни остана."