Във връзка с решението на НЗОК да ограничи изплащането на лекарствата за онкоболни, които са над определено тегло и ръст, от News.bg събрахме пет идеи, с които надяваме се да помогнем за стабилния и балансиран държавен бюджет:

1. Депутатските заплати да бъдат намалени за всички народни представители, които имат тегло или ръст под или над средното. За всеки сантиметър или килограм в повече или по-малко, заплатата да бъде намалявана с 1%.

2. Здравните осигуровки да зависят от ръста и теглото. НЗОК да извършва замерване на населението всеки месец и да го подава към работодателите, с цел правилното изчисляване на здравните осигуровки.

3. Възнаграждението на служителите в НЗОК да зависи от перфектната им форма. В случай на отклонение през месеца, заплатата да бъде спирана.

4. Цената на винетките да зависи от теглото на собственика на автомобила.

5. Като цяло, бюджет 2018 на НЗОК може да бъде изготвен от куриерска фирма, които имат опит в ценообразуването на база килограми и размери. И така да съкратим цялата ненужна администрация в Здравната каса.

Базовите икономически познания показват, че данъците и осигуровките се плащат от хора. А когато хората умират по-бързо, те плащат по-малко данъци и осигуровки. И накрая просто няма да има достатъчно и за заплатите в НЗОК.

А следващия път, когато управляващите се зачудят защо няма достатъчно средства за пенсии и здравеопазване, нека просто си припомнят как гласуват в парламента.