Публикуваме коментара от в-к "Сега" поради неговата фундаменталност, в контекста на предстоящите шокови антикризисни мерки, готвени от кабинета

В България има три вида чиновници - нископлатени, високоплатени и "луксозни". Към третия вид принадлежат офицерите и генералите от Българската армия. Това са държавни чиновници, облечени в униформи и ползващи всякакви блага от държавната хазна. Която пълнят всички граждани. Заплатите на военните са много високи, а работата им - никаква. 

Информациите за антикризисните мерки на правителството изкараха на улицата първо не майките, пенсионерите или болните, а именно тази гилдия, която е "застрашена" от идеята да си плаща сама здравните и социалните осигуровки.
Ако планът на правителството се осъществи, то доходите на военните ще паднат с около 80 лв. 

Поведението на военните е, меко казано, некоректно, тъй като единствено техните заплати бяха увеличени през миналата година на два пъти с общо 25%. Точно преди парламентарните изборите миналото лято тогавашният военен министър Николай Цонев направи всичко възможно да увеличи заплатите, за да могат военните да гласуват за него. Но въпреки че беше кандидат за депутат в два района с военни гарнизони, той загуби.
По същото това време колегата му Михаил Миков гледаше как полицаите пушат нервно пред вътрешното министерство, но не успя да увеличи заплатите на своите подчинени, които взимат доста по-малко от армейците. 

В МВР средната заплата е 960 лева, а средните доходи на един офицер са около 1500 лв. Освен тях военните получават пари за дежурства, храна, пълно здравно обслужване, почивки в страната и чужбина на преференциални цени и др.
Най-ниската чиста заплата е тази на редника - 625 лв. От 30-хилядната ни армия 10 000 са обикновените бойци. 21 000 офицери и сержанти и 9000 чиновници благоденстват на фона на мизерията в държавата. 

И каква работа вършат всичките тези хора? 

От години в Българската армия не се водят почти никакви учения, тъй като няма пари. И слава Богу, защото няма по-безсмислено пилеене на средства. 

Още един пример. От десетки години войската ни поддържа огромен екип подводничари. Имахме две стари подводници - едната почина, а другата е в будна кома. Ръководството на армията обаче държи над 100 души да се грижат за подводницата.
Обяснението на генералите е, че след години може да купим нови подводници и трябва да имаме готов състав за тях. Това не е само абсурдно, но и скандално.
Пределно ясно е, че нови подводници никога няма да има. Дори и да решим, че ще се купят някакви, те никога няма да са на нивото на старите руски машини. И обучението ще трябва да почне отначало. 

Военните много обичат да се величаят, като използват максимата, че който не храни своя армия, ще храни чужда. Времето е такова, че е наистина по-добре да храним чужда армия. 

От шест години единственото смислено нещо, което прави ръководството на Министерството на отбраната, е да изпълнява част от ангажиментите ни към НАТО и да участва с контингенти в мисии в Босна, Косово, Ирак и Афганистан.
От две години бойците ни са предимно в Кабул и Кандахар, а техният брой е нараснал до 600 души.
Новите ангажименти на войската оформиха едно ядро от 2000 души, които непрекъснато се въртят на мисии. Останалите предпочитат да си седят по мрачните поделения и да отбиват службата. 

Аритметиката е много елементарна. Контингентът ни от 600 души в Афганистан получава средно по 80 евро на ден командировъчни. Това прави близо 3 млн. лева за месец - 18 млн. лв. за цялата шестмесечна мисия. Отделно тук, в България, за това време военният получава по заплата и половина.
Това обаче не са единствените разходи. Боецът получават униформа, която струва 1200 лв., бронежилетка - 2800 лв., каска - 600 лв., кубинки, очила за нощно виждане, тактически очила, наколенници и др. аксесоари.
Всичко това е свързано с конкурси, комисиони и много пари под масата. 

Общо взето, около 100 000 лв. струва на държавата един боец за мисия в чужбина. Много армии биха дали бойците си за много по-малко пари. 

Така че май е по-добре да пуснем обява в интернет, че търсим батальон за работа в Афганистан. От офертите ще видим на каква сума да се спрем.
При положение че американските бойци взимат по 1200-1300 долара заплата и минимални пари за мисия, най-вероятно ще намерим добри войници от Алабама, които да вършат черната ни работа в Афганистан.
Допълнителен стимул за закриването е, че ако нямаме армия, няма да има "нужда" да купуваме и ремонтираме корвети, самолети, вертолети...
Това са едни от най-заробващите разходи на бюджета, да не говорим с колко държави успяхме да се скараме, избирайки една или друга оферта. 

Още по-скандално е, че българските офицери за няма и сто лева са готови на "екзотични форми на протест". Това обяви вече шефът на легия "Раковски" кап. Иван Милов. Патриотизмът на родните военни се изпари за минути, след като разбраха, че трябва да бъдат съпричастни с кризата, която изпитват всички българи. За разлика от полицаите военните разполагат с много имоти, които биха могли да продадат и да си осигурят средства. 

Военният министър Аню Анев обаче веднага след колегата си в МВР Цветан Цветанов обеща, ако се стигне до това държавните служители да си плащат здравните и социалните осигуровки, да има компенсации. И премиерът Борисов сякаш е готов на този компромис.
Това ще е голяма грешка, тъй като нямат никакво право да противопоставят различните гилдии в обществото. Хората без оръжие също имат възможност на "екзотични" протести, които могат да бъдат опасни.