Мозъците на атаката срещу невралгичния център на саудитската петролна индустрия в събота, 14 септември, нанесоха дяволски удар, какъвто нито Саддам Хюсеин, нито "Ал-Кайда" успяха да нанесат навремето. С един ракетен залп или атака с дрон - способите на операцията остават неизяснени - те намалиха световното производство на петрол с 5%. Срив с невиждана досега в историята на добива и търговията с черно злато бруталност, пише в редакционната си статия от 16 септември френският ежедневник Le Monde.

По време на първата война в Персийския залив през 1991 г. иракските сили на Саддам Хюсеин запалиха над 600 кувейтски кладенци, за да скрият отстъплението си пред танковете на международната коалиция, ръководена от САЩ и за да си отмъстят на петролното емирство, което виждаха да им се изплъзва. Тези пожари причиниха големи екологични щети, но имаха слабо въздействие върху пазара на петрол.

В средата на 2000-те, в разгара на вълната от нападения на "Ал-Кайда" в Саудитска Арабия, джихадистите посяха терор в няколко емблематични града на саудитската петролна индустрия- сектор, който осигурява 80% от приходите в бюджета. И по-специално пристанищата Янбу на Червено море и Дахран, на източното крайбрежие, в което се помещава централата на Арамко, националната петролна компания и дойна крава на кралството.

Силен шок

Желязната репресия, въведена от властите, им позволи да прекратят това квази-въстание. През февруари 2006 г., по тъжна ирония на съдбата, саудитските сили за сигурност успяха да предотвратят атака срещу пристанището Абкаик, където се намира мегафабриката за сурова обработка, перлата на империята Арамко, който беше ударен в събота.

Атаката свидетелства за силния шок, понесен на 14 септември от Саудитското кралство. Невралгичният център на страната, нейното машинно отделение, е оставен непокрит. През последните години кралството вземаше охранителни мерки срещу риска от нападение на самоубийствени превозни средства, натъпкани с експлозиви, основната заплаха надвиснала над петролната му инфраструктура през 2000 г. Но тези укрепления не могат да направят нищо срещу дрон-камикадзе, паднал от небето. Ако приемем, че атаката е дошла от ракета, то американската система за противоракетна отбрана "Пейтриът", с която страната е снабдена, понесе драматичен провал.

Враговете на Саудитска Арабия и нейният американски съюзник изглежда са открили пробойната в бронята. Ако цените на суровината продължат да растат, нападателите ще са изпълнили целта си: да направят напрежението в Персийския залив внезапно осезаемо за стотици милиони автомобилисти по цялата планета. Вместо това да доведе до нова словесна ескалация, която винаги може да се изроди в пряка конфронтация, този нов епизод на кризата трябва да насърчи страните най-накрая да отворят диалога. От играта с кибритени клечки накрая може да пламне целият регион.