Миналата седмица в четвъртък, в девет часà вечерта, войната в Украйна свърши. Или поне за медиите. Или поне за гневните и прогресивни граждани във фейсбук. За коронавируса да не говорим, за тях той вече е нещо като едрата шарка - неприятен спомен от младостта на баба. От девет часа вечерта в четвъртък всичко беше арестът на Борисов. Нищо, утре ще е друго, само пяната по устата ще е същата. Но какво да се прави - такава е съдбата на важните неща. Ако утре руснаците дебаркират във Варна, ще арестуваме Румен Радев по някакъв повод и десантът ще изчезне от само себе си, ще се превърне в НДП (нечий друг проблем).

Отначало си помислих, че Бойко Рашков се е напил посред бял ден и е вдигнал телефона с мъжествената заповед да окошарят Бойко Борисов. Помислих си така, защото за Българина (оня, дето си го знаете), дори да е временно министър, е характерно увлечението да се зъби на тирана от хладни механи (Ботев). Вдигнал е телефона, с ломотещ глас е дал нарежданията си, а като се е събудил на другата сутрин, му се е искало да не се е бил раждал - толкова грандиозен е гафът. Мислех си също, че Кирил Петков, като научи какво се е случило, ще поиска и той да се хвърли отнякъде, защото това на практика е краят на звездното му дефиле по политическия небосклон на отечеството. Но преди са се хвърли, ще изрита Бойко Рашков от правителството с такива гръмотевични ритници, че ще отекнат чак в далечен и безчувствен Брюксел.

Истината обаче се оказа съвсем друга. Да, на Бойко Рашков сигурно му се е искало да се самоубие в петък сутринта, но не заради собственото си безумие, а заради клиничното поведение на прекия си началник Кирил Петков, който окончателно доказа, че се намира в зоната на клиничната психопатология. "Психопатологията, и особено клиничната психопатология, е динамично развиваща се дисциплина, която към днешния ден отговаря на доста променените научни реалности в психиатрията..."*. Вече съм убеден, че проблемите на клетата ми родина са преди всичко от психиатричен характер.

Свикнали сме да мислим така: за да се държи някой по подобен идиотски начин (говорим за цялостното представяне на правителството от момента на встъпването му във власт), то той трябва да е или много тъп, или луд, или престъпник, или чужда марионетка. Но защо "или"? Не може ли хармонично балансиран микс от всичко това - тъп и луд престъпник, чужда марионетка? Всяко нещо, което се случва, е нормално, дори и чудесата, (иначе не би се случило); всяко нещо си има ясна причина, дори и невинаги да знаем коя е. Нещо повече: събитията винаги имат повече от един мотив и водят до повече от един резултат, но това рядко се взима предвид при техния анализ. Защо, да речем, някой ще открива банкова сметка за събиране на пари за украински бежанци - от благородство, от ексхибиционизъм или от желание да гепи нЕкой лев? Разбира се, че най-често и по трите причини, и с трите мотива заедно и неразделно. Но да не се отклоняваме.

Да, всичко случващо се е нормално и си има банално обяснение, нищо че интелектуалният елит във фейсбук е вечно изумен, шокиран и възмутен. Какви са причините за безумните действия на правителството, за този малоумен арест на лидера на най-голямата опозиционна партия - нещо, което комай само Путин си е позволявал по отношение на Навални? През първите часове след събитието трескаво преминахме през най-различни теории. Решихме, че може да има някаква връзка с посещението на Кьовеши. Да, такава връзка се установи, но само, с цел да се злоупотреби с името ѝ, от което тя била бясна. Или пък във връзка с посещението на Лойд Остин и намерението на правителството да му откаже военна помощ за Украйна (което впоследствие се оказа точно така). Или пък защото Националната конференция на ГЕРБ възторжено преизбра Борисов и пое курс към сваляне на правителството. Или пък арестът е по внушение на Радев, за да падне правителството и да се разчисти пътят пред Янев, било като служебен премиер за пореден път, било като лидер на "нов политически проект". Или пък (това е теория на Росен Желязков от ГЕРБ) целта на ареста била да се покаже, че прокуратурата е чадър над мафията. Ще арестуват Борисов, прокуратурата няма да му повдигне обвинение (защото няма за какво) и те ще рекат: чадър! Ай, стига бе! Изкарахте ги гении. Като че ли, волно или неволно, Желязков иска да ни внуши респект към тях - големите играчи.

Иначе те имали били железни мотиви да арестуват Борисов (и то по неотложност), дали ги на Гешев, но той, видите ли, ги потулил и не повдигнал обвинение. Ами, дайте ги да ги видим тези железни мотиви! Още от зората на Голямото Изчегъртване живеем с обещания, че ще ни се покажат ужасяващи доказателства за какво ли не, но до този момент не сме видели нищо.

Ами ако Борисов сам се е нагласил, сам е уредил да го арестуват (не се смейте, чу се и такава теория), за да си вдигне рейтинга още повече, да се увенчае с ореола на мъченик и да поеме твърд курс към завръщане във властта?

Най-сетне, да не би всичко това да не преследва разумна цел, да не разиграва хитра игра, да не нанася съкрушителен удар по политическия враг, а да е само от простотия? Ако приложим бръснача на Окам, трябва са се съгласим: да, от простотия е, от най-банална простотия.

Наистина, догадки много, но времето ги опроверга всичките в рамките само на няколко часа. В крайна сметка се оказа, че се е случило следното. Макс и Мориц прекарали цял ден в кабинета на Макс, за да се чудят как да ударят посредством полицията омразния Бойко Борисов, което да рестартира разколебания им имидж на народни спасители. И без друго нищо от обещанията им не се сбъдва в навечерието на стоте дни (вдругиден, на 23 март), поне привидност за възмездие да бяха създали! Защото възмездието е паспортът на тяхното управление, те дойдоха да изчегъртват, пък за останалото - каквото сабя покаже. И тревожното за тях е, че сабята много бързо взе да показва.

Мисията за изчегъртване им изяде главата - демонизираха ГЕРБ, демонизираха Борисов и по този начин си отрязаха възможността да взаимодействат с тази голяма партия, с цялата ѝ внушителна електорална тежест. Затова - с удоволствие или неудоволствие - се принудиха да вкарат във властта комунистите като проруски елемент, който сега ги тегли в незнайни посоки. Всъщност, по-коректно е да кажем не "вкараха комунистите", а "вкараха БСП", защото БСП далеч не са единствените комунисти в управлението.

Привечер, във все същия кабинет на министър-председателя, след като цял ден е инструктирал полицаите и е давал "свидетелски показания" в подкрепа на твърденията на Васил Божков (Черепа) в присъствието на министри и на Мориц, нервите на Макс не издържали и той лично наредил арест. Дори по време на обиските полицаите хабер не са имали, че ще трябва да арестуват обискираните. Така че гениалната идея да се арестува Бойко Борисов е на Кирил Петков, а не на Бойко Рашков. Рашков може да е изпълнил нареждането с ентусиазъм, а може би и със свито сърце, предугаждайки, че това е краят на политическата му кариера. Какво беше това? Отчаяние? Злоба? Или простотия, буйно разраснала се до клинична психопатология?

И какви са основанията за ареста? Приказките на търсения по 19 обвинения беглец Васил Божков (Черепа) и "свидетелските показания" на самия (с извинение) министър-председател в негова подкрепа? И за пореден път някакви мистериозни документи с неясен произход, дето "нямат входящи номера, защото са копия", сякаш ксероксът не лови входящи номера?...

Накрая това, което успяха да измислят в отчаянието си, беше да дадат среднощна пресконференция в петък срещу събота (това беше някаква поредна и противоречаща на всички предишни истерична версия на отчаяно оправдаване: леле-мале каква я свършихме!), на която да обвинят Прокуратурата и в частност Гешев за всичко. Какво направи или какво не направи този човек - Гешев, - та да е толкова черен в очите на "прогресивната общественост", така и не разбрах, но съм сигурен, че ако продължат още малко да извайват този му образ в медийното пространство, скоро селските бабички ще започнат да плашат дечурлигата с него, вместо с Торбалан.

А дали пък тези драматургични форми - среднощни арести и прочие - не се поставят на сцена единствено заради медиите и кръвожадната публика? Кръвожадната публика обича такива сюжети. Но каква е ползата? Същата тази публика ще се кефи по същия този начин и когато утре подкарат с камионетката Кирил Петков или пък Румен Радев. Ама по абсолютно същия начин ще се кефи, защото си е такава. Единствено ако окошарят самата прогресивна и кръвожадна публика, ако окошарят лично нея, тогава воплите ѝ за справедливост и човешки права ще разцепят небесата! Ако арестуват някого от онези, които в четвъртък срещу петък качваха във фейсбук снимки как се чукат с уиски, то тогава "ще бъде плач и скърцане със зъби" (Лук. 13:28).

Арестът на Борисов е поредното доказателство, че правителството е в небрано лозе, че не знае на кой свЕт е. Те са в такова положение, все едно ние с приятелите, така както си седим на масата в кръчмата, в един момент се окажем екипаж на ядрена подводница дълбоко под водата и да трябва да предприемем нещо - да изплуваме за въздух, да изстреляме торпедо по друга подводница и прочие.

Винаги съм отстоявал мнението, че дадена власт трябва да се бута в много краен случай, защото: 1) всеки ред е по-добър от безредието и 2) всеки следващ, дошъл предсрочно на власт чрез протести, насилие и популизъм, е по-лош от предишния. Но в конкретния случай трябва да се съгласим, че тая уродлива коалиция от дърти комунисти, модерни марксисти, откровени мошеници и безпомощни аматьори трябва да изчезне час по-скоро, още през тази седмица, която започва днес. Да изчезне по случай стотния си ден е хубав и знаков повод. Оставка и предсрочни избори! Но, както казва моят приятел Стоян Павлов, следващото правителство да не идва веднага, че да си починем малко. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.