Изправени сме пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на главния прокурор Иван Гешев. Укриват се документи, прикриват се документи, отричат се законови правомощия на разследващите органи. В България независим прокуратура няма. Тя се държи за пореден път като адвокат на обвинени за корупция лица.

Това заяви в кратко експозе премиерът Кирил Петков, преди да даде думата на вътрешния министър Бойко Рашков на късен брифинг в Министерски съвет. Включването дойде след брифинга на прокуратурата, на който бе обявено, че доказателства за виновността на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова няма, а и исканията за задържане са получени след реално тяхното освобождаване от ареста.

Прокуратурата обаче има един сериозен проблем, заяви още Кирил Петков и обясни, че се води паралелно разследване на европейска структура. Петков посочи, че ще използва всички възможни механизми.

"Много хора казват, че България е превзета държава, ние вярваме, че това няма да продължи повече да бъде така. Битката няма да бъде много къса, но тя е започнала."

"Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин", заяви Кирил Петков.

СГП: Повдигане на обвинение на Борисов би било закононарушение

СГП: Повдигане на обвинение на Борисов би било закононарушение

Ако съберат доказателства, може да размислим

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че на брифинга са се чули откровени лъжи, включително и това, че няма достатъчно доказателства. Въпреки това той призна, че разследването е едва в началото му, но пък и прокуратурата прави още от сега изводи за изхода му.

Рашков показа копия от исканията за повдигане на обвинения, които са внесени в СГП и за които прокуратурата твърди, че няма такива. Събрани са и сведения, включително и от Васил Божков, собственоръчно подписани от него. "Събрали сме и факти за твърденията на Божков за оказван натиск от Борисов, Горанов и Арнаудова, на които прокуратурата не обръща внимание", посочи още Рашков. Снимковият материал също е съотносим и не са изрезки от вестници, категоричен бе вътрешният министър.

Освен това сред въпросните материали присъства и докладът на АДФИ за ощетяване на фиска с над 550 млн. лв. от Комисията по хазарта, чийто принципал по това време е бил именно Владислав Горанов. Рашков подчерта, че докладите на АДФИ са неоспоримо доказателствено средство в наказателното производство.

МВР опровергава: Поискали сме обвинение и за тримата задържани

МВР опровергава: Поискали сме обвинение и за тримата задържани

Всички материали са докладвани своевременно

Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна. Дали прокуратурата упражнява своите конституционни правомощия. Образувала ли е прокуратурата производство срещу Горанов, направила ли е нещо по този случай, пита Бойко Рашков.

А на твърдението на прокуратурата, че Васил Божков е вече обвиняем, Бойко Рашков заяви: "Пълен абсурд е прокуратурата да смята, че щом един гражданин е обвинен, няма права да бъде пострадал по друго обвинение."

Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на едни разследващи. А може би и да смачка възможността на тези хора някога да им се потърси отговорност, заяви Рашков, който беше възмутен и от отношението на прокурорите, които държали в продължение на часове разследващите в коридора на прокуратурата, дори и без да разговарят с тях.