В СГП не са докладвани постановления за привличане на обвиняеми лица. Евентуално повдигане на обвинение в този момент би било в нарушение на закона, каза заместник градският прокурор Десислава Петрова.

Това са заключенията на СГП след като наблюдаващият прокурор е извършил преглед на докладваните от МВР материали по арестуването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина АрнаудоваВ прокуратурата заместник градските прокурори Десислава Петрова и Иво Илиев дадоха брифинг.

Десислава Петрова проследи хронологията на събития в прокуратурата от факса в 10 ч., с който е докладвано задържането на тримата, като според уведомлението производството е образувано производство в условие на неотложност.

Освен това изисканите заповедите за задържане на трите лица, са постъпили в 20:30 ч. и от тях е било видно, че и трите лица са били вече освободени.

Десислава Петрова подчерта и повтори няколко пъти, че изобщо не е постъпвало искане за повдигане на обвинение. А и да се повдигне обвинение, това би било нарушение на закона, тъй като няма достатъчно доказателствен материал относим към твърдяното, обясни Петрова, допълвайки, че няма пречка, ако по-нататък се съберат такива доказателства, заключението да бъде променено.

МВР опровергава: Поискали сме обвинение и за тримата задържани

МВР опровергава: Поискали сме обвинение и за тримата задържани

Всички материали са докладвани своевременно

До момента са докладвани разпити на 6 свидетели, сред които и премиерът Кирил Петков. В разпита той разказал за срещата си с Лаура Кьовеши, по повод публичните твърдения на Васил Божков, че е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова.

Васил Божков не е разпитван като свидетел по делото.

Кирил Петков разпитан първи по случая с Бойко Борисов

Кирил Петков разпитан първи по случая с Бойко Борисов

Това съобщи адвокатът на Борисов Менко Менков, след като излезе от сградата на Главна дирекция "Национална полиция"

Извършени са разпити и на други шест лица, някои от които свързани Божков.

Петрова изброи: служител в търговско дружество свидетелства, че Васил Божков се е познавал и срещал с Борисов и Горанов, но не е присъствал на срещите. Предоставя данни за оперирането от страна на Васил Божков с парични средства, но не го е придружавал нито в МФ, нито в Комисията по хазарта. Свидетел от Министерство на финансите заявява, че Васил Божков е идвал в сградата, но е държал само пура в ръце и не е носил куфарче или папка.

Друг свидетел дава показания за извършването на промени в закона за хазарта и като свой опонент посочва Менда Стоянова, която била под въздействието на Горанов и Божков.

Свидетелства и бивш съдружник на Васил Божков, който говори за многократни срещи, но на които не е присъствал. Виждал често Божков да излиза с пликове с пари преди срещи с Борисов и Горанов, но самият свидетел не знае и не е виждал каква е съдбата на тези пликове.

МВР очаква решението на прокурора за ареста на Борисов

МВР очаква решението на прокурора за ареста на Борисов

Потвърждават, че разследването не е вече под егидата на Европейската прокуратура

Делото не е докладвано в неговата цялост, а освен това в СГП са постъпили допълнителни материали, в 20.30 ч., чиято съотносимост ще бъде обект на допълнителен анализ, обясни Десислава Петрова. Допълнителните материали са свързани основно със снимков материал и от медийни публикации.

Петрова посочи и че се забелязват опорочени действия в разследването - две от лицата са били длъжностни лица за периода, затова и процесуалните действия е трябвало да бъдат извършени от друг орган. Трябвало е да има следовател.

Освен това прокуратурата не е била уведомена предварително, за да може методически да окаже съдействие.

СГП счита и че не е била налице и неотложност, с каквато се мотивира проверката и операцията.