Наблюдаващият прокурор първоначално е отказал да се срещне с разследващия полицай, който да му докладва материалите от досъдебното производство. Били са дадени указания материалите първо да бъдат входирани в деловодството на Софийска градска прокуратура.

Едва към 16.00 часа наблюдаващият прокурор е поскал да се срещне с разследващите полицаи, съобщават от МВР по повод вчерашната операция.

От МВР разпространиха както снимки, така и видео от операцията.

От МВР потвърждават, че предадената информация в Софийска градска прокуратура разследването не е вече под егидата на Европейската прокуратура.

СГП вече знае за ареста на Борисов, Европрокуратурата няма общо с това

СГП вече знае за ареста на Борисов, Европрокуратурата няма общо с това

Образуваното досъдебно производство е за изнудване

Първоначално е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. "След извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийска градска прокуратура."

Иначе от МВР дават хронология на задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севда Арнаудова и уверяват, че операцията на МВР е проведена с пълно уважение към закона и лицата, спрямо които са били предприети процесуално-следствени действия.

Извършено е претърсване и изземвания на три адреса. Тримата са задържани за срок до 24 часа, като преди това са преминали през медицински преглед в Медицинския институт на МВР.

В 10 часа тази сутрин прокуратурата е уведомена с факс за образуваното по случая в МВР досъдебно производство. Два часа по-късно е определен наблюдаващ прокурор. Няколко часа по-късно той първо е отказал да се срещне с разследващите, евентуално в момента се провежда среща, след като прокурорът е поискал такава.

В днешния ден са разпитани и свидетели.

Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени.

Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов бе изведен вчера около 21 ч. от дома си, предполага се, че по това време е станало задържането и на Владислав Горанов и Севда Арнаудова. Това означава, че първоначалната мярка за задържане изтича тази вечер. 

Адвокат Емил Екимджиев вижда елементи на полицейщина

Адвокат Емил Екимджиев вижда елементи на полицейщина

Но ако сме имали прокуратура, това е трябвало да стане още 2011 г.