Софийска градска прокуратурата е уведомена за ареста на бившия премиер Бойко Борисов и за образуваното досъдебно производство.

Арестът е по реда на чл. 212, ал. 3 от НПК - с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК, извършено в периода от 2014 - декември 2019 г. - членът от НК фиксира изнудване, с което се потвърждава информацията, че разследването е по твърденията на бизнесмена Васил Божков.

СГП е уведомена и за задържане по реда на ЗМВР (за срок до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Менда Стоянова не присъства в този списък.

От прокуратурата заявяват, че уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение.

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП
Обновена

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП

Мащабната операция е по 120 случая на злоупотреби с евросредства

До настоящия момент делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура. Информацията е постъпила по факса като уведомление от разследващ полицай, също се посочва в съобщението.

Пред Нова телевизия говорителят на СГП Десислава Петрова отказа да посочи името на избрание наблюдаващ прокурор.

Делото се води за изнудване, от което са причинени големи щети, и извършено от и с участието на длъжностно лице.