Премиерът Кирил Петков е бил разпитан първи по случая със спецоперацията, при която бяха задържани експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, както и бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившият шеф на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Това съобщи адвокатът на Борисов Менко Менков, цитиран от bTV. Той е направил коментара, след като излезе от сградата на Главна дирекция "Национална полиция".

Той заяви, че не са участвали делегирани европейски прокурори, въпреки че обяснението е за злоупореба с евросредства. То е по сигнал на БОЕЦ от декември, но Менков не коментира.

Снимка 567195

Източник: БГНЕС

Борисов няма повдигнато обвинение, заяви адвокатът.

Също така се очакват арестите на Горанов и Арнаудова. Менда Стоянова не е задържана.

Вчера Петков коментира лаконично, че "Никой не е над закона". От МВР съобщиха за акцията, без дадат повече подробности.

Припомняме, че мащабната операция на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) е по 120 случая на злоупотреби с евросредства. Извършват се обиски на различни адреси в цялата страна.

Претърсени са били офиси и жилища и на бизнесмени.

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП
Обновена

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП

Мащабната операция е по 120 случая на злоупотреби с евросредства

Бившият здравен министър Костадин Ангелов късно снощи призова симпатизантите на ГЕРБ днес в 9 часа да се съберат на мирен протест пред сградата на Министерски съвет. Всички наши европейски партньори вече са информирани - казали сме на шефа на ЕНП Манфред Вебер, на Антонио Лопес, на Доналд Туск, съобщи той.

От ГЕРБ обвиниха властите в страната в репресии заради начина, по който е била проведена операцията. Самият Менков заяви, че късно е бил допуснат до клиента си и задържането му е станало в нарушение на закона.

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши

Прокуратурата до момента не е уведомена официално за такава проверка. Разбрахме от медиите. Не може да се говори, че прокуратурата в случая е изолирана. Срокът за уведомяване е 24 часа. Обърнете се към Европейската прокуратура, тъй като става въпрос за евросредства. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Изключително висока активност от български граждани, организации и институции отчита Европейската прокуратура. До момента са образувани 120 производства по сигнали за злоупотреба с европейски средства.

Това съобщи преди дни на брифинг в Министерски съвет след срещата си с министър-председателят Кирил Петков европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Това е второто посещение на европейския обвинител номер едно у нас, като Кьовеши бе в България през юни миналата година. Тогава причината за визитата бяха назначенията на делегирани прокурори от България към европейската прокуратура. Сега тя е у нас по покана на министър-председателят Кирил Петков, като основните точки са борбата с корупцията и реформата на съдебната система.

Снимка 567194

Източник: БГНЕС