По всичко личи, че министерската кариера на д-р Москов ще има не само тъжен, но и криминален завършек. Макар че - началото й обещаваше съвсем друго развитие. Той бе един от министрите с най-висок рейтинг в зората на втория кабинет "Борисов". Започна ефектно, с няколко уместни, талантливи включвания в защита на лекарите от Спешна помощ след поредния побой над дежурен екип. Пламенно обяви, че ще се бори срещу корупцията в системата и спечели пациентите.

След силното въведение стартира реформи, които го изпратиха в периферията на народната любов.

Сега той вече няма "общо политическо бъдеще" с Радан Кънев и ДСБ. Оръжието му срещу корупцията - пръстовият идентификатор - е на път да бъде отхвърлено и вероятно ще бъде запомнено като най-скъпоструващата управленска глупост. Бюджетът на НЗОК, който мина на първо четене, макар и увеличен, не обещава стабилност заради сериозната задлъжнялост на касата и здравните заведения. А прокуратурата, която по традиция вади нож на "умрял кон", му подготвя обвинение заради случая с бартера (даренията) на ваксини между България и Турция.

Идеята за пръстовите отпечатъци успя да изненада и пациенти, и лекари и много бързо спечели врагове. В опит да намерим аналог в световната медицинска практика стигнахме единствено до Турция, в която подобно идентифициране преди време се е извършвало на цяла ръка - практика, която била възприета заради големия брой неграмотни пациенти. "Идеята" на реформатора Москов струваше на НЗОК близо 400 хиляди лева и то само година, след като беше въведено чекирането с лични карти в болниците, за което здравните заведения платиха общо около 30 млн. лева. Бъдещето на идентификатора, който всъщност не се харесва на никого, е под въпрос. От БСП все по-настоятелно искат премахването му, медицинското съсловие отдавна се е обявило "за" идеята, а от Касата твърдят, че ако новият здравен министър го забрани, те ще трябва да изпълнят решението му, каквото и да е струвало това.

Преди ден мина първото четене на бюджета на НЗОК за 2017. Той беше приет с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и част от депутатите на Патриотичния фронт. Общата му рамка е 3 452 816 000 лева. Макар да е предвидено увеличение с над 200 милиона спрямо миналата година, в бюджета за 2017-а са заложени по-ниски разходи, от тези които реално се очакват, за болнична помощ, лекарства и медицински терапии.

Основният аргумент на опозицията срещу бюджета всъщност е липсата на реформи, заради което непрекъснато увеличаващите се средства за здравеопазване се наливат на практика в бездънна яма, а недоволството сред лекари и пациенти расте. Според здравния министър един от най-масовите проблеми - липсата на направления за преглед при специалист - вече е решен.

Тъй като приоритет в бюджета за следващата година е извънболничната помощ, за нея са предвидени допълнителни 10 милиона. Тази година бяха отпуснати над 300 хиляди направления повече, но това не доведе до сериозен ръст на талоните за специалист за пациента. Другият повод за гордост на Москов е, според него, стабилното финансово, кадрово и апаратурно състояние на големите болници в страната. Вярно е, че беше година на обновление на медицинската техника; вярно е, че се внесе модерна апаратура, която прави здравеопазването ни конкурентно (особено ако има и кой да работи с нея, което е проблем в извънстоличните болници); факт е и че се нароиха кардиологични и онкологични болници, което се превърна в нов начин за източване на Касата. От опозицията обаче припомнят, че общият дълг на болниците в страната надхвърля половин милиард лева и продължава значително да расте през последните две години.

А една от "застраховките" на Москов срещу злоупотребите в болниците - прекратяването на договорите с лечебни заведения, уличени в нарушение, без да се изчака становището на съда при евентуално обжалване от тях - т. нар. "моментална смърт", беше атакувана лично от председателя на комисията по здравеопазване д-р Дариткова.

Скандалът с ваксините обаче има потенциал да превърне министъра в оставка в подсъдим.

Историята показва, че именно ваксините са най-сигурният начин да бъде свален и обвинен министър, въпреки че след време може да бъде напълно оправдан. "Мястото" е чувствително, защото става дума за здравето на изключително голям брой пациенти, при това деца. Софийската градска прокуратура готви обвинение на министър Москов и двама негови заместници заради бартера на ваксини с Турция. Досъдебното производство по този случай бе образувано още през април, но обвиненията идват едва сега, не се сещаме защо.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар се наложи заради непрекъснатите проблеми с доставките на "Пентаксим" по производствени причини. Ваксината изгражда имунитет срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Поставя се през първата година след раждането и има няколко реимунизации след това. За да не бъде нарушен имунизационният каледнар, се стигна до дарението от 100 хиляди дози петвалентна ваксина от Турция. В замяна България предостави 5 милиона дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от държавната фирма "Булбио", един от директорите на която преди дни се сдоби с обвинение за безстопанственост. Въпросният Росен Алексиев беше призован да даде обяснения във връзка с разкритото незаконно прозводство, за което не е получено разрешение от Агенцията по лекарствата. В склад в столичния квартал Люлин бяха намерени над 1 млн. "голи ампули" (без етикет) ТетаДиф, които са били предназначени за Турция. През септември Москов уволни директора на "Булбио" Любомир Димитров и заяви, че държавната фирма всъщност има сключен договор с чужда частна компания, която притежава ексклузивното право да търгува с нейните БЦЖ ваксини и с дарението са били засегнати интересите й. Вече бившият директор от своя страна обвини здравния министър в оказване на натиск да бъде направено дарение за сметка на фирмата и че една от пратките е заминала с неизрядни документи. Каква е истината - предстои да научим, може би...Все едно на Москов тепърва му предстоят "дни на изпитания". Дано и премиерът в оставка не се отрече от него, че друга подкрепа май няма.