От 2015 г. руският президент Владимир Путин е предприел операция по реабилитация на червения тиранин Сталин. Той крие злоупотребите на диктатора, за да го представя само като победител във Втората световна война. Това е един от начините за създаване на изкуствена историческа приемственост между двете епохи, пише в с вой материал френският седмичник L"Express.

По краищата на тази поляна в местността Сандармох, в северната руска област Карелия, земята е леко уплътнена в подножието на боровете. На всеки ствол е закачен портрет, заедно с име и биографични данни. Датите на смъртта винаги са едни и същи: 1937 г. или 1938 г., в разгара на "Великия терор". Тук над 6000 политически затворници са били убити от НКВД, политическата полиция на Сталин, прародител на КГБ. Докарани през нощта с цели камиони, задържаните са простреляни в тила, след което са хвърлени в стотици масови гробове. Те са тези, които причиняват тези неравности. Мястото е открито от историк, специализиран в сталинските репресии, Юрий Дмитриев, който го преобразува през 1997 г. в мемориал.

2014-та - година на реабилитация

Всяка година на 5 август церемония събира потомците на жертвите и делегации от бившия СССР и съседните страни, които също са пострадали от престъпното безумие на диктатора. В началото руските власти подкрепят това възпоменание. Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) дори отваря своите архиви за изследователя. Но от 2014 г. отношението им се променя. Вследствие на военната намеса в Украйна и анексирането на Крим отношенията със Запада са обтегнати: за Москва вече не е важно да се разкайва всяка година пред финландците, поляците и украинците. На Дмитриев е посочено недвусмислено, че работата му и тези церемонии са обезпокоителни. Историкът продължава, но това ще му спечели години на съдебно преследване.

На 29 септември тази година Юрий Дмитриев беше осъден от Върховния съд на Карелия на 13 години "лагер с тежък режим", след почти четири години безкраен процес с обвинения в детска порнография, които неговите поддръжници осъждат като скалъпени с всички средства.

Тази безпощадност наистина е знак за времето: дошъл е моментът за реабилитация на Сталин. От началото на 2010 г. десетки статуи на Малкия баща на народите се появиха в изложби, посветени на Втората световна война, където той гордо се пъчи. Мозайка дори го изобразява като победител над нацистка Германия в чисто новата централна катедрала на руските въоръжени сили. Срещнала обаче съпротивата на руски интернет потребители, тя беше изтеглена няколко дни преди откриването на сградата през май от руското министерство на отбраната. Всеки път подходът е идентичен: настоящата власт се стреми да пренапише историята, като запази само победителя маршал на Червената армия и като прикрие своите зверства.

Да залепим отново парчетата от руската история

През юни в статия, публикувана в американското списание National Interest, Владимир Путин твърди, че "за разлика от много европейски държавни глави, Сталин никога не се е унизил да се срещне с Хитлер". Той бързо се изплъзва от въпроса за репресиите, като представя червения тиранин за "продукт на своето време". Такова говорене бележи крачка назад от няколко десетилетия.След интервала на Хрушчов между 1953 г. и 1964 г., който направи равносметка на сталинизма, "можем да видим от Брежнев насам (от 1964 г. до 1982 г.) ясна" ресталинизация ", описва историкът Сергей Бондаренко, член на асоциацията " Мемориал ", която събира документи за съветските репресии. Киното, по-специално, го представя като победител във Втората световна война. И Сталин, когото виждаме отново от десет или петнадесет години насам, това е този брежневски Сталин, безобиден, за какъвто човек може лесно да бъде представен ".

Какво цели Путин? Да залепи отново парчетата от руската история. Става въпрос за заличаване на противоречията на революциите от 1917 г. и 1991 г. и изобретяване на приемственост между Империята, СССР и днешна Русия. И най-вече да подчертае общата точка през всички тези времена: силата на държавата и на армията. По този начин Сталин и Николай II се празнуват в същия дух, както и руските военни подвизи по време на битката при Сталинград, наполеоновите войни или ... анексията на Крим.