Екстравагантната идея на министър Москов е на път да претърпи пълен провал, като прът в „колелото на прогреса” е не кой да е, а Националният лекарски съюз.

В изпратена до здравния министър позиция съюзът декларира, че няма да участва в процеса по въвеждане на идентификаторите и няма да подкрепи подобна промяна в Националния рамков договор за тази година. От съсловната организация са категорични, че въвеждането на код за достъп, въз основа на биометрични характеристики е един от факторите, които могат да осуетят подписването на рамковия договор.

Това поставя амбициозното начинание на здравното ведомство пред сериозен проблем, защото ако не бъде узаконен, чрез цитирания договор, пръстовият идентификатор просто ще остане в историята.

Според сега действащата Методика за остойностяване и заплащане на медицинската помощ, пациентите се приемат за лечение в болница с чекиране на личната карта. Понятието „пръстови отпечатъци” не съществува и в неотдавна „ремонтирания” Закон за здравното осигуряване. На практика, според действащата нормативна уредба, идентифицирането с биометрични данни няма как да се случи.

Това обаче поставя казуса с пръстовите идентификатори, които трябваше да влязат в употреба от април, а по-късно срокът бе удължен неизвестно докога, в твърде неясна, да не кажем незаконна ситуация.

Интригата се подсилва и от факта, че въпреки липсата на правно основание за въвеждането им, вече дори има кандидати по изпълнението, офертите им бяха отворени, дори беше уточнена стойността на обществената поръчка – 400 000 лева (без ДДС). Противниците на реформата все по-упорито твърдят, че е много вероятно, ако тя се реализира, да бъдат похарчени сериозни средства, които не са предвидени в бюджета на НЗОК за тази година.

Топката е в полето на преговарящите страни по Националния рамков договор, но както стана ясно, Лекарският съюз вече изрази категорична позиция по темата, а съсловието „ври”от несъгласия и с други текстове на документа.

Защо БЛС не одобрява новите правила в здравеопазването е известно още от януари – съществува недостиг от 35 милиона лева за извънболничната помощ, в същото време лимитите върху бюджетите на лечебните заведения се запазват, не са ясни критериите за сключване на договори с Касата, методиката за прилагане на Националната здравна карта, която още не е готова, е оспорена пред Върховния административен съд.

Към вече известните аргументи, със свои се включиха и от сдруженията на частните и общински болници, сдружението на общопрактикуващите лекари. От сдружението на частните болници дори заявиха, че възнамеряват да оспорят 14 медицински стандарта, които според тях ще доведат до недопустимо вмешателство на държавата в медицината и ще навредят на пациента.

Другите несъгласия на лекарското съсловие са свързани с изваждането на амбулаторните процедури в извънболничната помощ, санкциите, които са предвидени при установена неудовлетвореност на пациента.

Ако този отпор е очакван и разбираем, защото разбива статуквото, любопитно е да се разбере каква е позицията на организациите, призовани да защитават правата на пациента. Засега официална позиция по резервите на съсловните организации от тях няма.

Преговорите по Националния рамков договор трябва да започнат в началото на март, но обстоятелствата в навечерието им правят подписването му все по-невъзможно.

Какво ще се случи, ако новите правила не бъдат договорени до края на март? Тогава в сила ще остане предходният Рамков договор, който обаче има един основен недостатък – в него не са разписани здравните реформи на д-р Москов, които правителството и парламентът вече приеха. И ще е жалко.

В края на краищата не сте ли любопитни как на практика може да се осъществи толкова интригуващото пръстово идентифициране?