Конфликтът между електроразпределителните дружества и министерството на икономиката, енергетиката и турзма започна да набира такива обороти, че постепенно прераства в обществена истерия.

Вече станахме свидетели на изявленията на доста хора - и политици и експерти, които взеха отношение по офанзивата на министър Драгомир Стойнев за отнемане на лицензите и на трите (!) електроразпределителни дружества. По-малко се взима отношение по пъргавината, с която ДКЕВР се съгласи с г-н Стойнев и се втурна да изпълни неговото гледище, но вероятно скоро ще станем свидетели на мотивирани гледища и по този въпрос.

В политиката е много важно не само какво се казва, но и кой го казва. Когато Румен Овчаров коментира енергийната политика на днешното правителство, ние трябва да бъдем доста предпазливи, защото знаем, че зад равния му изказ могат да се открият бурните мотиви на тежка вътрешно партийна битка. Както и на една загубена на този етап битка за изграждането на АЕЦ „Белене". От друга страна, преди няколко дни той е казал поне две-три абсолютни истини пред микрофона на Българското национално радио, които не могат да бъдат отминати като вътрешно-партийна вендета.

Смятаме, че някои акценти от казаното от дългогодишния „енергиен гуру" на БСП трябва да бъдат внимателно прочетени и осмислени в контекста на сегашната ситуация.

Според Румен Овчаров, пиеската с отнемането на лицензите на ЕРП-тата вече е играна.
„До действително отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества в България не смятам, че ще се стигне. Общо взето, се завъртаме в поредния кръг на една доста безсмислена спирала. Преди година вече го играхме този номер, само че тогава Бойко Борисов отнемаше лицензите. И процедурата завърши само преди три-четири месеца".

Проблемът на ЕРП-тата се корени в ... изключително тежкото състояние на НЕК.
„Това, в което обвиняват ЕРП-тата, тъй като слушам много приказки, е изпълнението на чл. 94 от Закона за енергетиката, в който пише: "Крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по член 162 и по член 31 от Закона за енергията от възобновяеми източници, по цената, по която са я закупили."

Крайните снабдители са ЕРП-тата, общественият доставчик е НЕК. Тоест законът е казал, че ЕРП-тата са длъжни да продават тази електроенергия на НЕК. Друг е въпросът, че НЕК не я плаща и в един момент, когато ЕРП-тата изпаднат във финансово затруднение, започват просто да си удържат дължимите суми. Но това очевидно ще стане ясно по-нататък.

Очевидно истинската причина е в изключително тежко финансово състояние на НЕК - заради вредната политика, водена от ГЕРБ, тя трябва да плаща взетите задължения по проекта "Белене", а в същия период, когато ГЕРБ ни твърдяха, че няма нужда от нови мощности, те въведоха мощности от ВЕИ, равняващи се на един и половина блока в "Белене", но на значително по-скъпа цена. Всичко това създава един дефицит в енергийната система около 500 - 600 милиона, който не се покрива. И сегашното правителство не прави нищо по-различно с тези показни акции.

Досега дефицитът на НЕК се покриваше със заеми на БЕХ, но този ресурс свърши. БЕХ вече не може да взема заеми. И явно са решили за последно да изтупат чувала с тези дружества, които все пак може би имат някакъв ресурс".

Тук бихме могли да кажем, че въздишките по спирането на проекта АЕЦ „Белене" стоят като кръпка на останалите съждения, с които няма как да не се съгласим.

ДКЕВР „издоява" ЕРП-тата, намалявайки допустимия размер на технологичните им загуби.
„ДКЕВР намалила технологичните загуби на ЕРП-тата. Просто така - все едно вие имате кола и й казвате: "Е, до днес гореше по 7 литра на сто километра, от утре ще гориш по 6." Така не става. Затова цените ще се увеличават. И за да не стане до изборите, се предприемат действия, които не са на ръба, а зад ръба на закона.

Но след изборите нещата са изключително ясни. Един дефицит, в рамките на около 500 - 600 милиона годишно, ако не е компенсиран, няма как да не гръмне. А можеше например да бъдат проверени тези 1400 мегавата нови ВЕИ-та дали всички отговарят на изискванията на закона и дали претенциите им за цени са обосновани с действителни разходи. Никой не проверява, защото очевидно има фирми, които не трябва да се засягат. Можеше НЕК да изнася електроенергията от есента и с печалбите да компенсира донякъде разходите си. И това не се прави, защото трябва да печелят определени фирми. Не бяха направени и никакви стъпки за предоговаряне с американските централи, които многократно изявиха готовност за подобни преговори, а се занимаваме с евтин пиар, който рано или късно свършва".

Ако се отнемат лицензите, зейва законодателен вакуум, кой да управлява електроразпределителната система, а страната ни ще бъде съдена до последно.
„Проблемът не в собствеността, а в управлението на системата и в това кой ще управлява електроразпределителната или електропреносната система, ако бъдат отнети лицензите. Въвежда се едно понятие "обществен управител" , който ще изпълнява задълженията от името на собственика.

България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби и така ще бъде компрометиран имиджът ни, че аз просто не си мисля, че ще стигнем до такава процедура.

Една държава, която иска да възстановява икономиката си, няма как да я възстанови, гонейки инвеститори".