По принцип кавичките не допринасят особено за красотата на едно заглавие, но тук, мисля, са необходими. Тези сили, които се обединяват в името на народното благо и за нищо друго, са толкова добри, колкото са и десни. А за това колко са десни сме говорили до втръсване. Поне да си вярваха! Обаче колкото сами си вярват, че са десни, толкова си вярват и че са добри. Случайно съм говорил със свои познати там, та знам какво мислят и в какво (си) вярват.

Кирил Петков каза:

"Това, което ще видите сега, ще е първа стъпка на един процес, който се казва "Обединението на добрите сили". Всички демократични общности, партии хора с каузи, активности и идеи на България да бъде различна и просперираща държава, започваме голямото обединение".

Разбрахте ли сега как се казва процесът? Но темата изобщо не е нескопосаният начин, по който се мъчат да се изкарат нещо, което не са. Това е старо и скучно. Нашата тема е добрата стара и на пръв поглед (но само но пръв поглед) малко скучновата тема за доброто и злото.

Тома Биков каза, че новото обединение на "добрите сили" е краят на илюзията, че ДБ е дясна формация. Според мен никога не е бивало да има подобна илюзия по отношение на нещо, в което от самото начало участват и зелените - тези нови гробокопачи на капитализма. И по отношение на нещо, което е управлявало в коалиция с БСП. И на нещо, което е гласувало за Мая Манолова и Румен Радев. Но да речем, че народът е проЗт и е хранил подобни илюзии. Време е обаче да спре. Абе, мили хора, толкова ли нямате сетива за лъжата? Толкова ли не се усещате, когато ви пързалят!

Станислав Трифонов пък, онзи с референдума за президентска република, каза, че да делиш хората на добри и лоши било "инфантилно" и ниво, не по-високо от това на Хари Потър. Крайностите били признак на примитивизъм. В такъв случай излиза, че той през целия си живот не се е борил с лошите, не се е подигравал по най-грозен начин на лошите, а на добрите. Или поне на неутралните. На невинните, които не могат да бъдат нито добри, нито лоши в очите на възрастния интелигентен човек.

Уважаемият от всички нас Огнян Минчев също се включи с размисли за доброто и злото:

"В демократичната политика има конкуренция между различни визии и интереси, но не и борба между добро и зло".

Тоест, при демокрацията всички са добри. Както в ЮАР (според онзи виц) вече нямало бели и черни, а само зелени. Но в автобусите пускали само светлозелените. Да твърдиш, че в политиката няма добро и зло е същото като оная глупост, дето "нема лево, нема десно". Ако в политиката няма ляво и дясно, що за политика е тя? Някакъв рафиниран тоталитаризъм? И ако в политиката няма добро и зло, на какъв принцип се очаква "суверенът" да избере една или друга идеология? На това коя е по-светлозелена и коя по-тъмнозелена ли? И ако в политиката няма добро и зло, защо е този изпепеляващ гняв срещу ГЕРБ и ДПС от едната стана, и същият сквернословещ гняв срещу "Промяната" и ДБ от другата? Нима сквернословещият гняв сам по себе си не е зло? Или е просто една от многото легитимни гледни точки на вездесъщото и винаги право обществено мнение?

Ама вие, както сте тръгнали - нема лево, нема десно; няма добро и зло - още малко ще кажете, че и в Украйна няма добра и зла страна и всички ще ви се смеят. Ще ви се смеят на лозунгите, които вдигате всеки път, щом стане дума за Украйна. Или Путин е сатана на токчета, или "колективният Запад" е антихрист, или в политиката няма добро и зло. Не може всичко наведнъж. А може би според вас в политиката зъл е единствено онзи, който не е съгласен, че няма добро и зло. Така вече май става...

Да не забравяме, че не всички участници в демократичния спектакъл са демократи. Напротив, повечето не са. Пък и кога се съгласихме да поставим знак на равенство между "демокрация" и "добро"?

Лошите са именно онези, които насила вкарват темата за доброто и злото, като не забравят да подчертаят, че те са добрите, а другите трябва да бъдат арестувани и пратени да чукат камъни. И почват да се разправят с "лошите". Комунистите ги наричаха "бивши хора", "диверсанти" и дори "врагове с партиен билет", защото комунистът, левичарят трябва непрекъснато да мрази някого, дори и себе си. Чуйте ги само как говорят, вижте ги как пишат! Включително и "нежни" дами с претенции за образованост, култура и възпитание. Да не говорим за напушените им "интелектуалци".

Колко печално модерният либерален свят е загубил християнската гледна точка за историята и човека! За модерния свят Истината, Красотата и Доброто вече не са абсолютни, а въпрос на гледна точка, "различни визии и интереси". А откакто човекът се съгласи с падналия ангел Денница, откакто хората се полакомиха "да бъдат като богове" (Бит. 3:5), оттогава нахлу злото и раздели всичко на две, включително и "демократичната политика". Светът е полярен. Където има плюс и минус, ляво и дясно и т.н., в основата на всичко е разделянето на добро и зло. Разделяне, настъпило след грехопадението, което ще трае до края на времето. После няма да го има.

Така че, да - новото обединение на "добрите сили" наистина е групиране на сили по оста добро-зло. И това не са добрите сили. Това се безбожните сили, богоборческите сили. Силите на секуларния свят, който иска да построи рая на земята, защото освен земята, не признава нищо друго. И заради този рай ще отнеме на хората свободата, силата, съревнование и в крайна сметка - истината.

Ако това са силите на доброто, аз съм Дарт Вейдър. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.