Водената от Кремъл студена война със Запада е знак за залеза на режима на Владимир Путин, посочва руският журналист, общественик и поет Александър Хоц в ретроспективен коментар, публикуван в изданието Каспаров.ru:

Връщането към т. нар. студена война със Запада е обнадеждаващо събитие. СССР загуби тази война с толкова разгромен резултат, че страната се разпадна, смени обществения си строй и прие идеологията на бившия враг.

По същата писта се плъзга и путинската "суверенна демокрация", която (по съветски образец) предприема пропагандистки кампании срещу Запада, отправяйки към него обвинения, които са адресирани към самата нея.

Москва поиска от Канада да й предаде 96-годишния "нацистки престъпник" Хелмут Оберлендер и продължава да обвинява Запада в "покровителстване на нацисти".

През 70-те години, в отговор на обвиненията за нарушаване на човешките права, наказателна психиатрия и скалъпени дела срещу дисиденти - кремъл* започна да тика в носа на колективния Запад Анджела Дейвис и "доктор Хайдер", който (горкият) гладуваше в палатка до Белия дом. В краен случай кремъл изравяше от дълбоката американска провинция някое момиченце от рода на Саманта Смит и започваше с него да се "бори за мир".

Инструментите на пропагандата често се превръщаха в комичен мем, а над сюжета с "гладуващия" Хайдер не се надсмиваха само тези, които ги домързя. Ясно защо - в СССР беше невъзможно дори да си представиш (че биха позволили - б.р.) дисидент да прави гладна стачка в палатка на Червения площад. Качествата на двете системи бяха твърде очевидни.

В залеза си путинизмът се върна към студената война (като последен аргумент в изгубеното състезание между двете системи). Когато няма какво да отговори за химическите атаки по целия свят, вади от нафталина "нацистки престъпници" и започва да иска предаването им.

Превръщането на темата за фашизма в пропаганден инструмент на полицейския режим само по себе си е връх на цинизма. Но ако "Денят на победата" може да се използва за дебилизация на населението, защо пък да не се използва същият прийом, за да бъдат затворени устите на задаващите въпроси за употребата на химическо оръжие?

При това е любопитно, че докато Канада сама издирваше и разобличаваше бившия преводач от СС, настояваше в съда за отнемане на гражданството му и реално водеше борба с нацисткото минало, Русия окупираше съседна страна, избиваше хиляди украинци (в стила на редовия служител на СС Оберлендер) и накърняваше правата на хомосексуалните хора на държавно ниво - в стила на третия райх.

Докато номинално се "бореше с фашизма", Русия фактически се превърна в криминален режим с белезите на третия райх.

Но (повтарям се), това е прекрасно. "Фашизацията" на путинизма и студената война с цивилизования свят са признак за исторически финал.

Отслабващият режим, който се крепи само на репресии и е загубил конкуренцията със Запада, винаги се хваща за идеологическите войни като последно средство за мобилизация на бедните обитатели на страната.

Студената война не помогна на СССР. Западът надживя и третия райх, и СССР, и студената война. Ще надживее и Путин с криминалния му режим.

*Запазен е правописът на автора, който изписва "Кремъл" и "Третия райх" с малки букви.

*Оргиналното заглавие на публикацията: Похвално слово за Студената война