Ако сте начинаещ кмет, който иска да се "окопае" в топлото кресло и да се отдаде на службата със серия от мандати, но все още не знаете как - хвърлете един поглед в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Ако изпълнявате някои прости указания, които обнародваният наскоро в Държавен вестник закон съдържа, можете да си направите частно феодално владение, при това с минимални усилия и съвсем законно.

За да бъде успешен проектът, първото условие е в населеното място полицията да не работи ефективно, да е крайно недостатъчна или неспособна да се справи с битовата престъпност. Достатъчно е да имате няколко случая с вандали, крадци, изнасилвачи, наркодилъри или убийци, потърсили възмездие след чашка домашна ракия. Най-лесно би било, ако ръководите затънтено село, което се "обхожда" от районен инспектор веднъж на високосна година. Такива места в България има предостатъчно и сте истински късметлия, ако сте кмет на такава община.

Следващата стъпка, която ще ви гарантира много на брой и все успешни мандати, власт и пълно подчинение сред населението, е да сключите договор с частна охранителна фирма, която да пази мира и реда в селото. И най-вече - вашите интереси. Отдавна е казано - който плаща, той поръчва музиката. Добре е да знаете, че частните охранителни фирми предлагат различни услуги - видеонаблюдение, т.нар. жива охрана и много други. Бъдете нащрек за една друга особеност. Някои от служителите на частните фирми са на преклонна възраст и отдавна са пенсионери, а други са младежи, които заработват между лекциите, ако имат умствения капацитет да учат висше. Такива не ви трябват. Има обаче и фирми, които предлагат сериозна охрана от "батки" и "мутро-подобни", които при добро заплащане и качествени инструкции ще ви гарантират пълен успех. Сключете договор с фирма от последния вид. (Как да избегнете прилагането на Закона за обществените поръчки - четете в друг наръчник или се обадете на кмета от съседната община, ако сте от малкото, които все още нямат опит. - бел. авт.).

Преди да започнете да всявате страх и ужас у местното население, много важно е да проведете разяснителна кампания за нуждите от частната охрана. Обяснете подробно на пенсионерите, че с частните охранители, няма да бъдат бити. Домовете им няма да бъдат ограбвани многократно за норматив време, а вратите ще могат да оставят направо отключени - като едно време. Няма да има убийства, защото гардовете ще всяват респект и дори на пияна глава няма кой да им скочи. Припомнете им, че с видеокамерите бигбрадър ще следи всичко и самите те ще забравят за всякакви престъпни помисли, а приходящите обирджии ще бъдат снимани и издирвани като в шерифските филми. Наблегнете на факта, че населението дори няма нужда да се въоръжава с брадви, сатъри, преправени пушки или самоделни пистолети, за да се брани от апашите. Обещайте им, че ще се чувстват отново спокойни и сигурни и ще спят като къпани.

След като пуснете охранителите по улиците, имайте предвид, че те имат пълно право "да колят и бесят", да вземат закона в свои ръце, да се намесват в конфликти, да предотвратяват инциденти, да стрелят по крадци, да арестуват и водят в полицията убийци. С две думи - имат всички права на униформените. Следващата стъпка е да се молите, дори и да не сте вярващ. Молете се да не стане "сакатлък" и вашите охранители да посегнат на някой по-буден, който не само знае какво са лични права, но и е попрочел няколко закона. Молете се престъпността наистина да намелее и ако това се случи, не го отдавайте на капацитета на охранителите, а на страха на населението. Молете се никой да не се сети, че с данъците си вече плаща на държавата за услугата "сигурност", а вашата допълнителна сигурност излиза солено. След като приключите успешно и с тази стъпка, вече сте готов за вашия звезден миг.

Стъпка последна - задават се избори, а вие си имате частна армия и частно село, при това напълно законно и с минимални усилия. Нещо повече - частните охранители нямат забрана като служителите на МВР и могат да членуват в политическа партия. Най-добре е това да е вашата партия. Вашата охрана ще пази реда по време на вашите избори във вашето частно село. И това ще гарантира успех само за вас. Сега можете да се отдадете на заслужен отдих.

Бележка под линия: Всичко това може да се окаже химера - плод на едно крайно недомислено законодателство, което отваря врати не само за корупционни практики, но и за погазване на лични и конституционни права и серия други в урбанизираните територии - на практика всяка община.

Справка: В момента в България има 265 общини, следователно ще се появят 265 самостоятелни владения, които ще разполагат със собствена полиция. Освен ако Конституционният съд не се произнесе, че ЗЧОД е противоконституционен и не го отмени. Магистратите вече бяха сезирани от главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев.