Загубата на доверие в Европейския съюз представлява "голяма опасност", докато опонентите прибягват към "националистическа реторика, за да критикуват Европа", предупреди германският външен министър.

В статия на британското издание Гардиън, свързана с отбелязването на стогодишнината от Първата световна война, Франк - Валтер Щайнмайер призова Великобритания да признае, че ЕС е направил европейската война "невъобразима".

Намесата от Щайнмайер, който е една от централните фигури на Социалдемократическата партия в новата голяма коалиция на кабинета на Ангела Меркел, дойде в момент, когато Дейвид Камерън застана начело на бунта на членовете на парламента, които искат да поставят Великобритания в позиция на нарушение на своите задължения към ЕС чрез повторно налагане на работни ограничения на българи и румънци до 2018 г.

Депутатите от Консервативната партия реагираха гневно, след като вътрешният министър Тереза Мей внесе 50 промени за обсъждане в парламента, повечето, от които от техническо естество. В четвъртък в британския парламент предстои дебат, който ще бъде свързан със законопроекта за имиграцията. Това означава, че е много малко вероятно депутатите да имат време да гласуват главната промяна, предложена от консерваторите.

Премиерът каза, че имиграцията от Румъния и България е на "разумно равнище", след като транзитният контрол за достъп на работници бе премахнат от 1 януари. На тази дата се отбеляза седмата годишнина от присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година.

Но Марк Реклес, който е член на комитета по вътрешните работи на общините и подкрепя предложението на разбунтувалите се тори отново да се въведе преходен контрол за румънски и български работници до 2018 г., заяви, че неговата крайна цел е до края на 2018 г. членството на Великобритания в ЕС да бъде прекратено.

Реклес заяви пред Радио 4 на БиБиСи: "Бих искал да напуснем ЕС, мисля, че би било по-добре, като независима страна да търгуваме с Европа, но такава страна, която да се ръководи сама."

Германският външен министър посочи, че той има предвид твърдолинейните евроскептици, като призова критиците да вземат под внимание, че Европа е намерила начин за разрешаване на своите различия по мирен начин.

Щайнмайер пише за „Гардиън": "За някой преследването на компромиси на масите за преговори в Брюксел е твърде трудно, продължително и тежко. Тази възпоменателна година ни напомня за важността да останем наясно с това, което е постижение на цивилизацията, а именно, че страните от ЕС, дори и някога да са били опоненти в многобройни конфликти, могат да прекарват дълги нощи, търсейки съвместни решения по мирен и цивилизован начин".

Външният министър, който е внимателен да не назовава поименно британските евроскептици, казва, че нарастващата опозиция в ЕС е опасна. Той допълни: "Загубата на доверие в европейския проект, която бе съпроводена от икономическата криза в Европа, особено изразена в младото поколение, което е засегнато от безработицата и липсата на перспективи в големи части на ЕС крие голяма опасност. В такава атмосфера е лесно да се върнем обратно към националистическа реторика, която използва закачливите мелодии на критиките на Европа. Като се има предвид нашата история, ние трябва твърдо да се противопоставим на това".

Статията на Щайнмайер е първата намеса на германски министър, откакто Майкъл Гоув критикува "левите" академици, за които той каза, че представят Първата световна война като "серия от катастрофални грешки, извършени от един недосегаем елит".
В статия на друг британски ежедневник, „Дейли Меил", по-рано този месец, Гоув описва това като "явна, проста война" срещу германската агресия. Той пише: „Безмилостният социален дарвинизъм на германските елити, безмилостният подход, който те използват при окупация, тяхната агресивна война с експанзионистични цели и тяхното презрение към международния ред, правят съпротивата повече от оправдана."

Щайнмайер казва, че всички страни споделят вината за разпадането на крехкото равновесие на силите в Европа през лятото на 1914 г. или както той пише - "смущаващ разказ за провала на управляващите и военни елити, но също така и на дипломацията".

Тереза Мей бе подложена на остра критика от депутатите за внасяне на толкова много технически изменения на закона за имиграцията в четвъртък, поради което ще бъде почти невъзможно да се проведе дебат и гласуване на главната промяна, свързана с Румъния и България.

Десният депутат от Уелингбърг - Питър Боун, призова Мей в Камарата на общините да даде на депутатите повече от четири часа, които да са разпределени за доклад и трето четене на законопроекта в четвъртък.

Mей отговори: "Признавам, че има значителен брой държавни промени. Те са предимно малки и технически, но както и вие, така и аз бих предпочела да не трябва да внасяме толкова много технически изменения в Камарата на този етап".

Дейвид Нансън от вътрешното министерство съобщи , че Лейбъристката партия ще подкрепи промяната, внесена от консерватора Стивън Филипс, който предложи да се въведе по-голяма прозрачност по отношение на въздействието на миграцията от бъдещите страни-членки на ЕС.
Изменението ще задължи бъдещото правителство да публикува оценка на броя на имигрантите от бъдещите страни-членки при обсъждане на договори за присъединяване.