Гърция е каца без дъно и без обръчи. Отлагането на решението за следващия транш от спасителния пакет е потвърждение на това. Време е политиците да свалят картите и да кажат истината на хората, твърди Хенрик Бьоме .в коментар за Дойче веле

От три години насам клубът на европейските държави се опитва да изправи на крака трудното си дете - Гърция. Решението обаче все се протака. Единственото изключение беше частичното опрощаване на дълговете на Атина за 100 милиарда евро. След това покерът продължи. Някои разчитаха на следващата среща на върха, други - на поредния доклад на "Тройката" и т.н. И този път - добре познатата картинка. Финансовите министри от еврозоната твърдяха, че се работи усилено, а в началото на седмицата германският участник в преговорите Волфганг Шойбле дори заяви, че най-сетне ще бъде взето решение. Нищо подобно обаче не се случи.


Голата истина

Европа е твърдо решена да задържи Гърция в еврозоната. Въпреки че всеки вижда голата истина: Гърция е каца без дъно, която даже няма и обръчи. Да, гърците гласуваха нов пакет от мерки за икономии и по-нататъшни съкращения. Заради този пакет от икономии обаче икономиката не може да стъпи на крака и се свива със същото темпо, с което нараства планината от дългове. След почти три години на напразни помощи с гаранции, заеми и прехвърляне на пари и лихви става ясно, че мечтата за спасение на Гърция рухна. Крайно време е европейските политици да кажат на своите избиратели: Sorry, ние се опитахме да помогнем, но ако искаме наистина да помогнем на Гърция, ще трябват още пари.

Но колко милиарда ще са необходими за различните варианти - ново опрощаване на дългове или изключване на Гърция от еврозоната? Това никой не се наема да каже. Никой не може да каже и какви последици ще има подобно решение за световната икономика и за останалата част от Европа. Добре е, че МВФ, като един от кредиторите на Гърция, отказва да участва в повече пазарлъци. Защото фондът има един важен принцип, който не иска да нарушава заради Гърция: помощни кредити получава само този, който накрая може и да ги погаси.


Меркел, кажи си!

Политиците трябва най-сетне да разберат това. Най-вече Берлин с неговото поведение на протакане. Скандално е, например, непрекъсното да слушаме, как някак си трябва да дадем на Атина още една година живот, поне докато минат изборите в Германия идната есен. Това може само да навреди на германската канцлерка Ангела Меркел. Тя все още има шанса да каже на народа си истината в очите.