Докато напрежението между САЩ и Иран е във връхната си точка и на фона на растящите цени на петрола, един регионален играч гради безшумно нова империя.

Под влияние на Мохамед бин Зайед, престолонаследника на Абу Даби, Обединените арабски емирства водят пристанищна и корабна дипломация, която ги превръща в морска сила от първи ранг, до степен много анализатори да започнат да говорят за нов емиратски империализъм. Често наричани "Спарта" на Близкия изток, заради квалифицираната армия и дисциплинирания елит, ОАЕ са се превърнали в таласокрация, подобно на Венеция, когато Ла Серенисима властва над Средиземноморието и търгува на изток, пише френският Le Figaro.

Този регионален подем произлиза от ясната визия на 57-годишния Мохамед бин Зайед, бивш боен пилот, учил в Сандхърст, британския Сен-Сир. В Обединените арабски емирства, федерация от бедуински монархии, с население по-малко от 1 милион души и независими от 1971 г., цари двувластие: Абу Даби държи политиката и армията, докато Дубай организира икономическото, културно и туристическо влияние.

Емирствата обаче имат сериозен проблем: нямат стратегическа дълбочина. Територията им е огромна пустиня и те се сблъскват с Иран в Персийския залив, чийто политически, военен и демографски напредък се преживява като екзистенциална заплаха.

Затова целта на ОАЕ е да придобият стратегическа морска дълбочина, за да гарантират сигурността си, прилагайки дипломацията на търговските кантори, за да имат търговски и военни свръзки в Индийския океан, африканските брегове и Червено море. Абу Даби очаква конфликт с Иран, който ще блокира пролива Ормуз и ще изисква достъп до Арабско море, Червено море и Индийския океан. В дългосрочен план става въпрос за отваряне на пролива Ормуз в Персийския залив и на Баб ал-Мандаб, който затваря Червено море между Йемен и Африка.

Нещо повече, тези кантори на 21-ви век оправдано правят възможно създаването на търговски пазари, защото емирците преди всичко са истински бизнесмени. Пристанищният оператор DP World, икономическата десница на морската дипломация на ОАЕ, развива търговска инфраструктура в Сомалиленд, Пунтланд и крайбрежието на Йемен. Систематично емирските генерали и бизнесмени работят ръка за ръка, търпеливо изграждайки морска империя в региона, въпреки че емирствата се сблъскват с китайските и турските амбиции. По този начин DP World трябваше да напусне Джибути, след като Китай получи пристанищна и военна концесия.

Макар че морската империя на ОАЕ е концентрирана основно в региона, за да се гарантира достъпа до море, търговските амбиции на Мохамед бин Зайед са глобални.

ОАЕ иска да запази централната позиция на пристанището "Джабал Али", едно от десетте най-активни в света, на кръстопътя на Европа, Африка и Азия. Емирствата са изградили световни компании: DP World, авиокомпанията Emirates и ADIA, най-важният държавен инвестиционен фонд в света. Престолонаследникът иска също да разнообразява своите пазари. След морето той се стреми да превърне емирствата в основен елемент от новите пътища на коприната, което обяснява защо прие с почести през юли, независимо от спора с Джибути, китайския президент.

Превод: Петя Михайлова