Националната детска болница безспорно е най-дъвканата тема в здравеопазването ни. Конкуренция може би ѝ правят само диагностично-свързаните групи, една друга предизборна химера, която се появява, когато става дума за реформи в сектора.

През последните седмици обаче споровете стигнаха точката на кипене, след като конгломератът "Търговска лига" заяви намерението си да строи частна детска болница "Мама и аз" в София. Направи го със серия публикации в медиите, с демонстрация на загриженост за детското здравеопазване и дори леко арогантно с декларацията, че проектът вече има подкрепата на три големи партии.

Моментът беше интересно подбран - в навечерието на поредните парламентарни избори. От компанията не уточниха кои са тези три големи партии, не че е трудно да се досетим поне за две от тях, но засега единствената политическа сила, която открито говори срещу проекта е "Демократична България".

Кой се кани да строи частна детска болница в София?

Под шапката на фирмената група "Търговска лига" са Българският кардиологичен институт, болниците "Сърце и мозък" в Плевен и Бургас, Чайкафарма, Далл Бог: Живот и Здраве, Висококачествените лекарства, АСБ Хелвеция. Може би най-шумно напоследък е около "Сърце и мозък" и проектът им да строят болница от веригата в София. Идеята не е съвсем захвърлена, получи одобрението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров в навечерието на поредната COVID вълна през 2021 г. Той обаче беше смъмрен от президента Радев, че не е сега моментът да се мисли "за евентуално разрешение за бъдещи частни мегаболници." Проектът беше получил положителни становища от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ.

Като министър в оставка Асена Сербезова подписа отказ за разкриването на частна болница "Сърце и Мозък" в Казичене, последван от сигнал на "Сърце и Мозък" до прокуратурата заради "съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси".

Мотивът за отказа ѝ бяха резултатите от нов анализ и комплексна оценка, извършени наИзпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) по нейно разпореждане. Вследствие проверката ИАМН, която преди това беше дала одобрението си,излезе с коренно противоположна констатация, че заявените от "Сърце и Мозък" нови медицински дейности "превишават установените потребности на населението."

В момента около този проект се мълчи, но не е изключено възкресяването му при новото ръководство на здравното министерство. Междувременно от "Търговска лига" заявиха новия си проект - болница за майчино и детско здравеопазване "Мама и аз".

Какво планират?

Болницата ще има 28 високотехнологични клиники и отделения, свързани с майчиното и детско здравеопазване. Проектът предвижда изграждане на напълно нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана специално с тази цел и функция - да обслужва само детската болница. "Мама и Аз" в София ще приема и лекува деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво, обещават от "Търговска лига". Оттам уверяват, че до три години "мечтата ще стане реалност", условията за лечение ще са същите като в държавните болници - то ще се заплаща от НЗОК, а доплащане не се предвижда.

Според заявката "държавата трябва да приеме ентусиазирано подадената ръка, тъй като проектът не отменя, а подпомага създаването на държавна детска болница, защото има още дузина педиатрични специалности, които болницата няма капацитет да покрие".

Естествено, реакцията на специалистите в държавните болници не закъсня и това е разбираемо, защото една такава структури ще привлече малкото лекари с педиатрични специалности и ще оголи детските им отделения. Може би сред най-застрашените е СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (по-известна като Педиатрията), която би била ядро на една национална детска болница.

Намеренията за частна детска болница са категорични, политическа подкрепа явно не липсва, а Министерството на здравеопазването бави топката.

Ще строи ли изобщо държавата болница?

Според публикация в "Медиапул" - държавата не се е отказала от нея, но все още търси терен. Търсенето на терени се оказа сложна процедура, която така и не завърши в мандата на Сербезова, макар да бяха набелязани 5 локации.

Договорът, с който беше възложено проучването на тези локации, обаче бе прекратен едностранно от МЗ, заради забавяне на изпълнението. А служебното правителство е провело работна среща, след която предстои още една - отново по темата терен. До момента, след прекратяване на договора с обединението от фирми "Детско здраве" на "Главболгарстрой" за 100 млн. лв., държавата е на минус 9,2 млн. лв. заради невърнат аванс. В държавната инвестиционна компания, която управлява проекта, са потънали 760 000 лв., които са отишли основно за заплати на борда на директорите. Бордът предстои да бъде сменен и да бъде подновена сагата с търсенето на терен.

Докато провеждат работни срещи за избор на терен на държавна детска болница в МЗ разглеждат и постъпилото от "Търговска лига" предложение за частна такава. Запитан неотдавна за позицията му по темата, служебният здравен министър Асен Меджидиев избяга от конкретен отговор с твърдението, че документите още не са стигнали до него. По-късно той получи "специални поздрави" от "Търговска лига" за "сдържано-положителните си първи изяви относно голямата необходимост от проекта".

В същия смисъл беше и отговорът на председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров, който прехвърли топката към НЗОК, която преценява дали има необходимост да закупи такава дейност. Принципната позиция и на двамата е, че от детска болница има нужда. Против се обявиха от Българската педиатрична асоциация и директорите на болници в София, в които има педиатрични отделения. Категорично срещу проекта са и от гражданското движение "За истинска детска болница".

След внушителния медиен отзвук, в ново изявление в сайта на Българския кардиологичен институт (част от "Търговска лига") обявиха, че "манипулираните противници на болница "Мама и аз" са "болшевики със зле прикрити еснафски интереси" в здравеопазването. Стигнаха и по-далеч в констатациите си, че с "редовните многомилионни държавни субсидии и лошо управление държавните болници са истинският разрушител на здравеопазването в България и това безобразие трябва да спре".

Те не изключват възможността след някоя и друга година "Мама и аз" да се превърне в университетска болница, дори "може и трябва" да стане такава. От БКИ дори канят министър-председателя да посети болниците "Сърце и Мозък", за да придобие впечатление "какво най-малко ще се сбъдне в София в близко бъдеще.

Дали има нужда от национална детска болница вече са се произнесли всички възможни институции и съсловни организации в здравеопазването. Каква ще е "табелката" ѝ, държавна или частна според "Търговска лига" няма значение, важното е да предлага качествена здравна услуга на децата, в случая и на майките им. И докато държавата се мотае с работни групи, а нишата стои празна, не е чудно, че се е появил желаещ да я запълни. Даже е чудно, че това става едва сега.