След близо 6 години, ние може би се приближаваме към горчивия край на кризата с гръцкия дълг. Или може би все още не, ако в последния момент бъде постигнато споразумение, което да отложи неизбежното, пише Дейвид Уиднър в коментар за Market Watch, докато в същото време текат преговорите в Брюксел, а хиляди протестират в Атина в подкрепа на еврото или срещу строгите икономии налагани от кредиторите.

Според него, несправедливо темата окупира челно място в медиите, след като става въпрос за малка сума на фона на глобалния дълг и икономиката на еврозоната. Тази "малка сума" обаче може да причини огромни проблеми за ЕС, допълва той.

Трябва да е ясно, пише той, че Гърция никога няма да може да върне дългоете на кредиторите си. Важно е колко от тях ще може да изплати. На всеки политик, банкер и инвеститор това известно от самото начало. БВП на Гърция намалява от 2007 г. Нейното дългово бреме расте, дори и с най-тежки съкращения, за които кредитори са се съгласили.

Европейският съюз се състои от 28 предимно автономни нации, а не толкова държави, смята той. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд отчаяно се опитват да го запазят и това облагодетелства Атина. Гърция знае какво би причинило излизането й от еврозоната, какви ще бъдат последствията на финансовите пазари след подобна "смъртоносна рана". Припомня се и лошото положение на страни като Испания и Португалия.

Авторът припомня и как в последните години данъкоплатците, основно пак от Германия и Франция, изнесоха на плещите си твърде много. Сега банките се борят да си върнат парите и това е основното, а не подпомагането на гръцкия бюжет.

Показателното в тази криза, пише той, е какво се случва с подобни икономически съюзи, когато партньорите в тях не са равностойни. Инвеститорите трябва да разберат, че "гръцката трагедия" е един от митовете. Истински прогрес няма да бъде направен, докато някой не разбере ЕС реален съюз ли е, или е само за добри дни.