Малцина очакват драстичното орязване на правата на работещите да се случи за една нощ при евентуално напускане на Великобритания на Европейския съюз (т.нар. Brexit) след референдума, насрочен за 23-и юни.

Въпреки че ЕС в момента е основен фактор за засилване правата на работещите, повечето от промените са залегнали в правото на Обединеното кралство, но съществуват опасения, че трудно извоюваната защита може постепенно да бъде загубена.

Аргументът за повече суверенитет на активистите за Brexit е от ключово значение, разбира се. Според тях, влошаване не би трябвало да се очаква, тъй като страната вече няма да е зависима от чуждо законодателство, ще се спестят и ненужни разходи и друга тежест върху британските предприятия.

Трудови права в Обединеното кралство като например правото на платен отпуск, регламентирането на броя часове, които служителите могат да бъдат задължени да отработят и почивката по време на работния ден, се дължат и на ЕС. От решаващо значение днес са действията за защита срещу дискриминация за хората въз основа на пол, раса, религия, увреждания, възраст и сексуална ориентация.

Но повечето наблюдатели посочват също, че за бъдещи търговски сделки с ЕС, Великобритания вероятно ще трябва да запази част от законодателството му, дори ако вече не е в Съюза, подобно на Норвегия.