Тръгва ли си завинаги? Загадъчен коментар от вчера на руския президент Владимир Путин относно ограничаването на броя на президентските мандати съживи предположенията за окончателното му напускане на Кремъл през 2024 година, коментира ливанското издание L'Orient-Le Jour.

Вече се превърна в традиция, всяка година по време на маратонската си пресконференция, руският президент да бъде питан за бъдещето му. Този път поводът беше въпрос за преразглеждане на Конституцията и забраната за упражняване на повече от "два последователни мандата", които изкараха отново темата на преден план.

"Това, което бихме могли да направим по отношение на тези мандати, е да премахнем определението "последователен", когато става дума за президентски мандат", каза той. Да се ​​премахне този срок би било равнозначно на забрана на всякакво връщане в Кремъл след 2024 г., датата, на която изтича сегашният му втори пореден мандат.

Всъщност Путин вече не би могъл да напусне президентството, за да се върне отново след време, както беше направил през 2012 г. след четири години (2008-2012) като министър-председател. "Вашият покорен слуга вече служи два мандата, след това напусна тази длъжност и имаше право да се върне на поста президент, защото това вече не бяха два последователни мандата", каза ръководителят на руската държава. Този вид редуване "смущава определени политолози и обществени дейци", каза той на своята 15-та голяма пресконференция, на която присъстваха около 1800 журналисти.

Тестови балон

Досега Владимир Путин казваше, че държи на формулата за последователните мандати. Той също спомена възможността за укрепване на правомощията на парламента по "много внимателен" начин и след "задълбочена дискусия в рамките на обществото". "Не бива да се бърза прекалено. Дискусията е в ход и аз също ще следя, за да видя как се развива", добави той след пресконференцията. След последното му преизбиране през 2018 г. предположенията по отношение на намеренията му след 2024 г. бяха неясни. Някои хора му приписват намерението да запази властта чрез нови функции, които предстои да бъдат определени, а други че ще бъде отново временно премиер. Във всеки случай, Путин никога не е посочвал потенциален наследник. А Кремъл досега смята за преждевременно да повдига въпроса.

Думите на Владимир Путин означават, че той е решил да се оттегли като президент, смята директорката на руския държавен телевизионен канал RT Маргарита Симонян. "Ако някой се чуди дали шефът ще изтърпи нов президентски мандат, той няма да го направи", написа тя в Туитър.

Онлайн вестникът The Bell пише, че забележката за последователните мандати е "най-важното изявление, което Путин направи днес". "Хайде, тестови балон за започване на дискусията ли беше това или решение, реагира Татяна Становая от мозъчния център R. Politik.

По молба на журналист президентът, който дойде на власт преди 20 години, направи равносметка. Сравнявайки Русия от 2000 г. и тази от 2019 г., "това са две различни страни", отбеляза той. Той отбеляза по-специално, че Русия е била "в гражданска война" заради конфликта в Чечения, когато той е дошъл на власт. "Икономиката се промени изцяло", отбеляза той, тъй като страната се реформира и обогати в тъмните години след кризата през 1998 г.

Тръмп, Ленин, семейството

Пресконференцията приключи след четири часа и двадесет и пет минути, недалеч от рекорда от 4:40 часа през 2008 г. Както винаги, журналистите използваха знаци или маскировки, за да привлекат вниманието на Владимир Путин.

Той говори по много теми, включително в подкрепа на Доналд Тръмп срещу "изфабрикуваните" обвинения, които му спечелиха процедура за уволнение. Също така постави под въпрос човешкия произход на климатичните промени, критикува Ленин, отрече всякакво руско военно присъствие в Източна Украйна, но говори и за разширяването на метрото в Екатеринбург или замърсяването в Красноярск. Очевидно раздразнен, Владимир Путин също така избегна да отговори на въпрос за икономическите дейности на двете си дъщери и подкрепата, която ще получат.

В публичния канал на YouTube на телевизия Россия 24 се чуха и критиците му. 43 000 души не харесваха пресконференцията, излъчвана на живо, срещу 10 000 "харесвам". Според обществения институт Vtsiom 70,2% от руснаците имат доверие на Владимир Путин.