Две години и половина по-късно дипломатите все още не са забравили. През август 2019 г., по време на посланическа конференция, Еманюел Макрон беше посочил онези, които според него се съпротивляват на желанието му да се ангажира с Кремъл в размисъл за "нова архитектура за сигурност в Европа". Някои от дипломатите на Ке д"Орсе, които години наред бяха свидетели на системния провал на инициативите, подемани от всеки нов президент, бяха скептични относно възможността за затопляне на отношенията с Владимир Путин, който умножи враждебните актове към Европа и насилствените действия срещу съседите на Русия. Това пише в свой анализ колумнистът на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Напомняйки за "дълбоката държава", която би се противопоставила на руската му политика, Еманюел Макрон се скара на дипломатическия корпус. "Знам, че при много от вас се е формирало недоверие към Русия... Като цяло по тази тема слушаме президента и действаме както обикновено. Мога само да ви посъветвам да не следвате този път." Седмица по-рано той покани Владимир Путин в лятната си резиденция във Форт Брегансон. В атмосферата на "доброто дете" всички теми бяха обсъждани там "без табу". Френският президент никога не е отстъпвал от санкциите, наложени след анексирането на Крим. Но той искаше да обвърже Русия със Запада, убеден, че по същество е европейска.

Вместо това, най-новата история доказа, че дипломатите от Ке д"Орсе са прави. Еманюел Макрон надцени както своята сила за убеждаване, така и влиянието на Франция. Оттогава преценката му за Кремъл еволюира. Отравянето на Алексей Навални през октомври 2021 г. и цинизмът на Владимир Путин, който му внушаваше, че руският опозиционер може би се е "самоотровил", шокираха държавния глава. Нашествието и лъжите на Путин разрушиха последните му илюзии. На 7 февруари в Москва, преди началото на войната, той намери руския президент променен, закоравял и обсебен от желанието си да ревизира историята. Оттогава той заклейми "моралния и политически цинизъм" на руския президент. "Войната му отвори очите", казва източник от обкръжението му.

И дума не може да става обаче за прекъсване на дипломатическия канал, открит от Франция с Кремъл. От началото на войната френският президент почти всеки ден разговаря по телефона с Владимир Путин, пред когото говори директно и когото се опитва да откъсне от дългите му исторически монолози. Той прави това понякога по искане на украинския президент, понякога по настояване на самия Путин и често по собствена инициатива. Телефонната дипломация досега не донесе нищо, освен да докаже пълната решимост на лидера на Кремъл да доведе войната си докрай. Но Елисейският дворец смята, че е полезно да "каже четирите си истини" на един много изолиран президент, ангажиран в опасно стремглаво препускане, за да не му позволи да изпадне в пълен вакуум. Поддържането на дипломатическия канал отворен също дава възможност да се подготвим за деня, в който Владимир Путин ще се съгласи да преговаря. Естествено е тази роля да се падне на Франция, която е ротационен председател на Европейския съюз. Френският президент наскоро отвори и втори канал за комуникация в обкръжението на руския президент.

Той също така постави усилията си във френско-германска рамка. Самотните инициативи на френския президент бяха критикувани от европейските му партньори. В главата на Германия още се върти "мозъчната смърт на НАТО", граната, откачена без предупреждение в Берлин през ноември 2019 г. Що се отнася до страните от Централна и Източна Европа, те бяха притеснени от сближаването с Русия, започнато без тяхно знание във Форт Брегансон. Това време обаче отмина. От началото на украинската криза всички дипломатически инициативи на френския президент са координирани с европейските му партньори.

Но ако бъде преизбран, Еманюел Макрон също ще трябва да преразгледа метода си във външната политика спрямо две големи институции. Парламентът, чийто глас остава почти нечут и на който според някои трябва да се отдели по-важно място. И Ке д"Орсе, чийто глас често е бил задушаван от началото на петгодишния мандат. "В тези смутни времена страната се нуждае от силно външно министерство", обобщава дипломат. Опитът с Русия може да помогне за възстановяване на баланса.