Еманюел Макрон си тръгва с празни ръце от американската си визита, а според внимателни наблюдатели почестите, които първата дама и американският президент оказаха на френския президент и съпругата му, не могат да компенсират дадения урок по смирение.

Не забравяйте. Макрон отиде в Съединените щати, за да предоговори тарифите за стоманата, наложени от Тръмп: провал. Той искаше да убеди Тръмп да промени мнението си за Парижкото споразумение за климата: провал. Биткаджията Макрон искаше Тръмп да се откаже от идеята американската войска да напусне Сирия: провал. И за капак остана важното споразумение за ядрената енергия на Иран, коментира електронното издание dreuz.info.

Най-унизителната част от посещението на френския президент остана абсолютно незабелязана от наблюдателите и тя засяга именно ядрената сделка с Иран.

Преди срещата си с Тръмп президентът Макрон твърдеше - или трябва да кажа, че е допускал - по "Фокс Нюз", че няма "план Б" и никаква по-добра възможност за сделка с Иран.

Той казваше, че предпочита да защити споразумението с Иран, отколкото да се отърве от него, признавайки, че няма "план Б". В отговор на въпросите на Крис Уолъс, Макрон обобщи мислите си по следния начин:

"Това споразумение идеално ли е за отношенията ни с Иран? Не. Но за ядрената енергетика - имате ли по-добър вариант? Не виждам."

За да бъде съвсем ясно, тъй като никой друг колега не е в състояние да направи интелектуалното усилие, Макрон пристигна на масата за преговори и каза: "Нямам план Б, нямам никаква идея, нямам предложение, което да направя, не виждам друга алтернатива, освен да поддържам настоящото споразумение."

Забележете сега какво се случи след срещата му с президента Тръмп.

Макрон внезапно предложи "нова сделка" с Иран в четиристранен формат. Френският президент комбинира съществуващата ядрена сделка с ограничения на ядрената програма на Иран след 2025 г., спиране на развитието на неговите балистични ракети и ограничения върху регионалното му влияние.

Какво сe случи между двете изявления на Макрон? Срещата му с Тръмп.

Идеите на Макрон дойдоха от Тръмп. Успехът на социалната и икономическа програма на Тръмп доказва, че той контролира проблемите и до голяма степен надминава Макрон интелектуално. Стратегическата му визия е безкрайно по-мощна от тази на френския му колега, грандиозният напредък със Северна Корея не оставя място за съмнение.

Преди три дни Макрон "не виждаше по-добри възможности от това да защити споразумението с Иран". Три дни по-късно той направи нови предложения - всъщност рециклира исканията на Тръмп, той, който беше дошъл да промени мнението на Тръмп!

Междувременно в Овалния кабинет и с енергичност, контрастираща с блудкавата учтивост на Макрон, Тръмп осмиваше съществуващото споразумение като "ужасно", "лудо" и "абсурдно":

"Хората знаят мнението ми за сделката с Иран. Това е ужасна сделка, която никога не трябваше да бъде подписана. Бихме могли да подпишем добро споразумение или разумно споразумение, вместо това платихме 150 млрд. долара, дадохме 1,5 милиарда долара в малки купюри. В банкноти! Барели, пълни с банкноти. Това е лудост, това е смешно, ужасно, никога не трябваше да бъде подписано, но пак ще говорим".

След тромавите и безсмислени думи на Макрон, Тръмп взима думата и заковава някои истини:

"Където и да отидете, особено в Близкия изток, отзад винаги изскача Иран . Навсякъде, където има проблеми, в Йемен, в Сирия, където и да погледнете, Иран стои зад тях и за съжаление Русия изглежда все по-въвлечена. Но Иран изглежда е навсякъде, където има проблеми. Просто се огледайте .... Иранската сделка е катастрофа. Тестват ли те балистични ракети? Какво означава това? За какво споразумение говорим, когато Иран тества ракетите си навсякъде? За какво споразумение говорим, ако си затваряме очите за това, което иранците правят в Йемен, в Ирак и в Близкия изток?"

Медиите не са дорасли за тази среща

Във Франция не знаят как да задействат центрофугите за дезинформация, за да обяснят как Макрон, когото ласкаят като бог Юпитер, не се справя толкова добре и да оценят Тръмп, когото описват като последния глупак.

В Съединените щати CNN, най-анти-Тръмп медията от всички, признава с разбито сърце, че Макрон напълно се е провалил в мисията си.

Кевин Липак, директор на екипа на CNN в Белия дом, написа на 24-ти април:

"Продължаващият спор за сделката с Иран доказа, че нито вечерите, в които присъстваше калкан от Дувър (вдъхновено от френската кухня), нито пък бляскавото военно посрещане, могат да изтрият различията между двамата лидери по време на първото от председателството на Тръмп посещение на държавен глава.

Докато Макрон беше в САЩ научихме, че "Рико Франция" е уволнил 360 души, защото данъчната тежест, цената на труда, задушаващите свободата социални закони и драконовите бюрократични пречки, които Макрон не успя да намали, бяха правилни за японския гигант.

Трябва ли да ви напомня, че през януари миналата година Apple обяви решението си да създаде 20 000 нови работни места в Съединените щати, благодарение на големите икономически и данъчни реформи, прилагани от Тръмп или благоприличието изисква да се избягва това жестоко сравнение?